Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Τα σενάρια για να μην παγώσουμε και φέτος





Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (αποτελέσματα α΄ τριμήνου των ΕΛΠΕ) η μείωση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 68%. Με αυτά τα ποσοστά πτώσης...



–εάν συνυπολογιστεί και η διαχρονική μείωση στη βενζίνη που ακόμη να βρει πάτο– τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν ακουμπούν μόνο τον κλάδο των καυσίμων αλλά εκτείνονται και στα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Έτσι θυμίζουμε ότι στο επίμαχο πρώτο τετράμηνο του έτους (περίοδος κατά την οποία διανέμεται το πετρέλαιο θέρμανσης) οι συνολικοί φόροι που εισπράχθηκαν από τα καύσιμα περιορίστηκαν κατά 280 εκατομμύρια ευρώ, συγκριτικά με ένα χρόνο πριν.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να επανεξετάζει το θέμα και να αναζητεί τρόπους για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εξίσωση. Σε αυτή τη διαδικασία πάντως φαίνεται ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες προτάσεων:

- Η πρώτη θέλει να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις π.χ. διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους του πετρελαίου θέρμανσης.

- Η δεύτερη υποστηρίζεται από εκείνους που θέλουν να καταργηθεί η εξίσωση του ΕΦΚ στο θέρμανσης και κίνησης.

- Και η τρίτη –η οποία φαίνεται να χάνει έδαφος– λέει να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο σύστημα που ίσχυσε πέρυσι.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι θα υπάρξει ένα είδος επανεξέτασης και διεύρυνσης των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Πηγές της αγοράς πάντως επισημαίνουν ότι για να είναι αποτελεσματικό το μέτρο και να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου και άρα σε αύξηση των συνολικών εσόδων θα πρέπει: οι δικαιούχοι να λαμβάνουν επιστροφή φόρου για το σύνολο της κατανάλωσής τους και να μην υπάρχουν περιορισμοί και να αυξηθεί ή να καταργηθεί το εισοδηματικό όριο ώστε να συμπεριληφθεί μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων.

Σύμφωνα πάντως με την κυβέρνηση εξετάζεται το ενδεχόμενο εναλλακτικά ή παράλληλα με τη διεύρυνση των κριτηρίων να υπάρξει και μείωση του ΕΦΚ, χωρίς να καταργηθεί η εξίσωση.

Βεβαίως οι ενώσεις των βενζινοπωλών όπως επίσης και μεγάλος αριθμός βουλευτών, πιέζουν στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης της εξίσωσης και της επιστροφής στο καθεστώς που ίσχυε πριν. Τα προβλήματα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι δύο: πρώτον η δεδομένη κάθετη άρνηση της τρόικας και δεύτερον ο κίνδυνος επιστροφής στο καθεστώς ασυδοσίας και έξαρσης του λαθρεμπορίου που πράγματι έχει κατακόρυφα πέσει, μετά την εξίσωση.

Όσο για εκείνους που υποστηρίζουν ότι το σύστημα θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει, μάλλον οι αντιρρήσεις τους κάμπτονται από τα στοιχεία για τα έσοδα και την προοπτική, η μείωση της τιμής να φέρει μεγαλύτερους τζίρους και άλλους φόρους στα ταμεία.





Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου