Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Επί τάπητος (πάλι) αποδείξεις - φοροαπαλλαγές


Τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απασχόλησαν δίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, προχθές, στο Υπουργείο Οικονομικών.


Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Στυλιανός Στασινόπουλος.

Στη συνάντηση εξετάσθηκε σε βάθος η θέσπιση κινήτρων για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών κατά τις συναλλαγές των καταναλωτών.

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να τριπλασιασθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα, κάτι που σύμφωνα με έρευνες θα μπορούσε να μειώσει κατά 20% την φοροκλοπή στον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει την έγκριση της τρόικας, οι φορολογούμενοι που θα συναλλάσσονται με την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών θα απολαύουν -από το 2015- έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος ύψους 2%-3% επί της αξίας των αγορών τους.

Μια ακόμη πρόταση που εξετάζει το υπουργείο είναι, τον Δεκέμβριο κάθε έτους, να ανακοινώνονται ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζονται ή όχι από την εφορία. Σε αυτήν τη μορφή το μέτρο θα προσφέρει έκπτωση φόρου μεγαλύτερη από το αντίστοιχο ποσοστό ΦΠΑ, προκειμένου να έχει πραγματικό όφελος ο καταναλωτής να ζητήσει αποδείξεις.

Ειδικότερα, τα ποσά των αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα διπλασιάζονται και θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των καταναλωτών.



Πηγή:dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου