Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Οι λάτρεις του λευκού κρασιού πίνουν περισσότερο



Το χρώμα του κρασιού, καθώς και το σχήμα και το μέγεθος του ποτηριού που μπαίνει αυτό, επηρεάζει πολύ το πόσο τελικά θα πιούμε, με εκείνους που αγαπούν το λευκό κρασί να πίνουν περισσότερο, λένε οι έρευνες.




Οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη, που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Iowa των Ηνωμένων Πολιτειών, κλήθηκαν να πουν ποια θεωρούν φυσιολογική ποσότητα ποτού, ενώ τους δόθηκε να χρησιμοποιήσουν διάφορα είδη ποτηριών, με διαφορετικά μεγέθη και χρώματα.

Όταν λοιπόν σερβίριζαν λευκό κρασί σε διάφανο ποτήρι, βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες έβαζαν κατά 9% περισσότερη ποσότητα, σε σύγκριση με το κόκκινο, το οποίο έχει μεγαλύτερη χρωματική αντίθεση με το γυαλί. Επίσης, η ποσότητα που έβαζαν σε ένα φαρδύ ποτήρι ήταν 12% περισσότερη από το συνηθισμένο!

«Η επίδραση που έχει το χρώμα του κρασιού και εκείνο του γυαλιού του ποτηριού, στην τελική ποσότητα σερβιρίσματος, έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία των τακτικών καταναλωτών οίνου», προειδοποιούν οι ερευνητές.

Ο Δρ Doug Walker, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αν ρωτήσουμε κάποιον πόσο πίνει και εκείνος μας αναφέρει την ποσότητα με αριθμό ποτηριών που καταναλώνει, δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Το ένα ή δύο ποτήρια ενός ανθρώπου, είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνα ενός άλλου. Στη μελέτη, αν και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βάλουν στα ποτήρια την ίδια ποσότητα, απλά δεν ήταν εφικτό».

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Substance Use & Misuse, καταγράφηκαν ώστε να αναδειχθεί ηανάγκη εκπαίδευσης των ανθρώπων σχετικά με το πώς πρέπει να μετράνε σωστά μια «δόση» αλκοόλ.

Ακριβώς όπως και το μέγεθος του πιάτου, που έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο σχετικά με την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, έτσι και το μέγεθος, αλλά και το χρώμα ενός ποτηριού, μπορεί να προκαλέσει ακούσια αύξηση της ποσότητας που καταναλώνει και σερβίρει κανείς. Όσο πιο φαρδύ είναι το ποτήρι ή ταιριαστό με το χρώμα του οίνου που σερβίρεται (κόκκινο κρασί σε κόκκινο ποτήρι!), τόσο μεγαλύτερη φαίνεται να είναι και η κατανάλωση που γίνεται.

Έτσι γίνεται αντιληπτό πως, είναι μεγάλης σημασίας για την ποσότητα που τελικά θα καταναλώσουμε, να χρησιμοποιούμε σχετικά μικρά ποτήρια και με μεγάλη χρωματική αντίθεση σε σχέση με το ποτό που θα βάλουμε μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου