Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Μπαταρίες νέας γενιάς με μαγνήσιο από την Toyota



Επανάσταση στον χώρο των μπαταριών φιλοδοξεί να φέρει η Toyota: Επιστήμονες του Toyota Research Institute of North America (TRINA) δουλεύουν πάνω έναν νέο τύπο μπαταριών...



μαγνησίου που ενδεχομένως σύντομα να ανοίξει τον δρόμο για μικρότερες, μεγαλύτερης διαρκείας μπαταρίας, που θα μπορούν να εξυπηρετούν από κινητά τηλέφωνα μέχρι αυτοκίνητα.

To μαγνήσιο εδώ και καιρό θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει καλή εναλλακτική στην παρούσα τεχνολογία λιθίου στις μπαταρίες, καθώς το λίθιο (μέταλλο) στη φυσική μορφή του είναι ασταθές και μπορεί να εκραγεί όταν εκτίθεται στον αέρα. Για να γίνει ασφαλές για μπαταρίες, ιόντα αφαιρούνται από το λίθιο και ενσωματώνονται σε ράβδους γραφίτη, που με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες. Ωστόσο, αυτό περιορίζει την ενέργεια που μπορέι να αποθηκεύσει μια μπαταρία. Στην άλλη πλευρά, το μαγνήσιο είναι ένα σταθερό μέταλλο, που μπορεί να αποθηκεύει πολύ περισσότερη ενέργεια, αλλά μέχρι τώρα η έρευνα πάνω στις μπαταρίες μαγνησίου ήταν περιορισμένη, καθώς δεν υπήρχε φιλικός προς το μαγνήσιο ηλεκτρολύτης.

Αυτό άλλαξε χάρη στη δουλειά της ερευνήτριας Ράνα Μοχτάντι της Toyota, η οποία διαπίστωσε πως το υλικό αποθήκευσης υδρογόνου της μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Με περαιτέρω πειραματισμούς, αποδείχτηκε ότι αυτό ήταν σωστό.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι μέχρι μπαταρίες μαγνησίου να βγουν στην αγορά θα χρειαστούν 20 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης- και για αυτό η Toyota πραγματοποιεί «άνοιγμα» για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.



Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου