Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

«Βράζει» η Αττική με 750 νέα κρούσματα – 1.526 σε όλη την Ελλάδα



Σε 1.526 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης...

 ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τα μισά εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική (750).

Το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 20 θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 277 ασθενείς.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 53.015 τεστ (μοριακά και rapid tests). Πρόκειται για τα περισσότερα τεστ που έχουν διενεργηθεί σε μία ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα πριν, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, είχαν καταγραφεί 1.261 κρούσματα, ενώ διενεργήθηκαν περίπου 37.500 τεστ. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 244 ασθενείς, ενώ είχαν καταγραφεί 22 θάνατοι.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ


«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.526 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 166067, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6061 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52913 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

277 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 200 (72.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6017 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3534 (58.7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Γεωγραφική κατανομή


Εκ των νέων κρουσμάτων, 750 καταγράφηκαν στην Αττική και 174 στη Θεσσαλονίκη.

Ως προς την Αττική, καταγράφηκαν τα εξής κρούσματα:

84 στην Ανατολική Αττική
109 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών
38 στη Δυτική Αττική
108 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών
206 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών
84 στον Νότιο Τομέα Αθηνών
102 στον Πειραιά
19 στην Π.Ε. Νήσων

Τα κρούσματα στην υπόλοιπη χώρα

174 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας
97 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
21 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
87 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
19 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
29 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
51 κρούσματα υπό διερεύνηση
Πηγή: ΕΟΔΥ

Μεταλλάξεις

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση δειγμάτων που αφορούν την περίοδο 28 Ιανουαρίου-8 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και από Πύλη Εισόδου. Στο σύνολο των 52 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 15 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Β.1.1.7/UK lineage – βρετανική μετάλλαξη). Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:
1 δείγμα από την Π.Ε. Αττικής (νοσοκομειακό)
9 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (7 από την κοινότητα και 2 νοσοκομειακά)
5 δείγματα από Πύλη Εισόδου.

Συνολικά στη χώρα έχουν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage (βρετανική μετάλλαξη) και 6 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa (νοτιοαφρικανική μετάλλαξη) του ιού SARS-CoV-2.

Πληροφορίες «Κ»: Καθολικό lockdown στην Αττική

Την απόφαση για καθολικό lockdown στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου στην Αττική, την οποία θα επανεξετάσει την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας η κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ».

Προηγήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκληση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η επιδημιολογική εικόνα του λεκανοπεδίου έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε το πρωί ότι εάν τα δεδομένα παραμείνουν και σήμερα στα ίδια επίπεδα, θα εισηγηθεί σκληρό lockdown στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, επιβεβαιώνοντας και το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Κ» σήμερα.

Η εκτίναξη του ιικού φορτίου στην Αττική, άλλωστε, αποτυπώθηκε και στα αστικά λύματα. Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος διενεργεί με την ομάδα του τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου, την τελευταία εβδομάδα «είδαμε μια εκτίναξη του ιικού φορτίου».

«Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου κλείσαμε με μια αύξηση 205% του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου σε σύγκριση με την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία καταγράφηκε αύξηση 80% σε σύγκριση με την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Παρατηρήθηκε δηλαδή μια σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και για τις επόμενες έξι εβδομάδες και στη συνέχεια μια απότομη κλιμάκωση. Το ίδιο φαινόμενο είχε καταγραφεί και το φθινόπωρο. Και τότε είχε σημειωθεί μια σταδιακή αύξηση και στη συνέχεια μια απότομη κορύφωση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου. Είναι ξεκάθαρο. Βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα», σημειώνει ο καθηγητής.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την πανδημία», διεμήνυσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Η ίδια πρόσθεσε ότι κατανοεί την κόπωση που υπάρχει, αλλά καθώς οι επόμενοι δύο μήνες είναι δύσκολοι, χρειάζεται υπομονή από όλους μέχρι την άνοιξη.

Τα τρία στοιχεία που θορύβησαν τους ειδικούς ως προς την πορεία της πανδημίας στην Αττική:
Η αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία,
Η αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ,
Η συνεχόμενη, σημαντική πλέον, αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.

«Όπου το έχουμε δει διεθνώς αυτό να συμβαίνει σχεδόν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μέλος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «γνώμονας μου σε οποιαδήποτε εισήγηση μου θα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως ως επιστήμονες είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών».


Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου