Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, της γλώσσας του έπους και της αρχαίας τραγωδίας



«Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;» (Δ. Σολωμός).Η 9η Φεβρουαρίου, Ημέρα Μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί...

 από το 2017 και ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Η αξία της ελληνικής γλώσσας είναι ανεκτίμητη. Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες. Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς. Είναι η πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης, που εμπλουτίζει τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας. Σε αυτό το «ταξίδι» της ελληνικής γλώσσας στο πέρασμα των αιώνων ξεχωριστός σταθμός η Θήβα, η πόλη του Κάδμου και του Οιδίποδα.

Σκοπός του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και η ανάδειξη του ρόλου που διαδραμάτισε μέσα στο πέρασμα των αιώνων, συμβάλλοντας στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού, όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού, ως εργαλείου ανάπλασης, ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών, όχι μόνο στο πεδίο της φιλοσοφίας και των επιστημών, αλλά και των πολιτικών ιδεών.

Η σημασία και σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας περικλείεται στα λόγια του νομπελίστα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη: «Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μία γλώσσα, η ενιαία γλώσσα, η ελληνική, όπως εξελίχθηκε από την αρχαία, που έφτασε να είναι το μεγάλο καμάρι μας και το μεγάλο μας στήριγμα».

Την εποχή της πανδημίας, μιας εποχής που τα ψηφιακά μέσα και η παγκοσμιοποίηση αλλάζουν τα δεδομένα με καταιγιστικούς ρυθμούς, η γλώσσα ως εργαλείο πολιτισμού και διατήρησης της πολιτιστικής μας ταυτότητας αποκτά μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.



Πηγή: thiva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου