Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Πέθανε ο βάρδος του Μίκη Θεοδωράκη



Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Καλογιάννης, ένας καλλιτέχνης που ξεχώρισε για τη μελωδική φωνή του, βυθίζοντας στο πένθος...

την οικογένειά του αλλά και τον κόσμο του ελληνικού τραγουδιού.

Ο σπουδαίος ερμηνευτής ήταν κατάκοιτος επί σειρά ετών και προδόθηκε τελικά από την καρδιά του σκορπώντας θλίψη και συγκίνηση στο πανελλήνιο. Η κηδεία του θα γίνει στην Καισαριανή, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες.

Το μακρύ ταξίδι του Καλογιάννη στο ελληνικό τραγούδι ξεπερνά τα 40 χρόνια. Συνταξιδιώτες του, όλα αυτά τα χρόνια, ο κόσμος που τον αγάπησε.

Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και έδωσε το δικό του χαρακτηριστικό ερμηνευτικό στίγμα τόσο στα τραγούδια του αγώνα, όσο και του έρωτα.

Η συνάντησή του με το Μίκη Θεοδωράκη το 1966, ο οποίος τον άκουσε να τραγουδάει, ενώ περνούσε τυχαία από το μαγαζί που δούλευε ως τσαγκάρης, άλλαξε την πορεία της ζωής του.

Από την Καισαριανή όπου γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1940 και μεγάλωσε, βρέθηκε στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της τότε Σοβιετικής Ένωσης, της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής να ερμηνεύει υπό την καθοδήγηση του Μίκη Θεοδωράκη στίχους του Σικελιανού, του Ρίτσου και του Σεφέρη.

Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 έφυγε στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη και δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες που είχαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου