Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου



Όσο κι αν γκρινιάζουμε για την ποιότητα της Παιδείας στη χώρα μας, ισπανική μελέτη κατατάσσει...


πέντε ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα καλύτερα του κόσμου. Η μελέτη που παρουσίασε το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης περιλαμβάνει πέντε ελληνικά πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Καποδιστριακό, ΕΜΠ, Κρήτης, Πατρών) να βρίσκονται στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης.

Μάλιστα, το ΑΠΘ βρίσκεται στο καλύτερο 1%, ενώ άλλα τρία πανεπιστήμια (Αιγαίου, Ιωαννίνων και Δημοκρίτειο) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης. Επιπλέον άλλα επτά ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια (Πολυτεχνείο Κρήτης, ΟΠΑ, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Πειραιώς, Ανοικτό και Γεωπονικό) βρίσκονται στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.

Τα κριτήρια της ισπανικής έρευνας με την ονομασία «webometrics»

- Τον συνολικό αριθμό ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στην κύρια διεύθυνση Διαδικτύου του πανεπιστημίου, όπως είναι ταξινομημένο από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης (Google). Πρόκειται για το 20% επί του συνόλου των κριτηρίων.

- Την προσπάθεια «για τη δημιουργία ιδρυματικών αποθετηρίων έρευνας» που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των κειμένων που δημοσιεύτηκαν σε ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες (15% επί του συνόλου των κριτηρίων).

- Την ποιότητα των περιεχομένων μέσω ενός «εικονικού δημοψηφίσματος» που μετράει όλες τις εισερχόμενες συνδέσεις που δέχεται η βασική διεύθυνση Διαδικτύου του ιδρύματος από τρίτες πλευρές. Αυτές οι συνδέσεις «φωτογραφίζουν» το κύρος, την ακαδημαϊκή επίδοση, την αξία της πληροφορίας και το αξιόχρηστο των υπηρεσιών (50% επί του συνόλου των κριτηρίων).

- Τις επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους. Δεν αξιολογείται ο συνολικός αριθμός των δημοσιεύσεων, αλλά μόνο οι άριστες δημοσιεύσεις σε κάθε επιστημονικό κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου