Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Στην Αθήνα το Ευρωμπάσκετ του 2015

Η Ελλάδα, που έχει αποδείξει πολλάκις την εμπειρία της στην άρτια φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων, καθώς και το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το μπάσκετ, αποτελεί την...




πρώτη επιλογή της FIBA για την ανάθεση της διεξαγωγής ενός ομίλου και της τελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ του 2015. Η σπουδαία διοργάνωση έχει ανατεθεί στην Ουκρανία από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπάσκετ, όμως οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, σε συνδυασμό με τη μεγάλη καθυστέρηση στη δημιουργία τριών νέων σταδίων, ανάγκασαν τη FIBA να αναζητήσει σε άλλες χώρες τη λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Αθήνα, λόγω της ύπαρξης του ΟΑΚΑ, του ΣΕΦ και του Ελληνικού, αλλά και της ξενοδοχειακής υποδομής που διαθέτει, είναι η πρώτη επιλογή της FIBA για το «φιλέτο» της διοργάνωσης, όπως εκφράστηκε και επισήμως, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σε σύσκεψη των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών στο Μόναχο. Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ιδιαίτερα θετική διάθεση την πρόταση, που θα προσφέρει στη χώρα μια από τις καλύτερες τουριστικές διαφημίσεις, μέσω του αθλητισμού, από το φίλαθλο ενδιαφέρον στην ανάδειξη της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2015.

Συγκεκριμένα, η FIBA αναγκάζεται, λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών της Ουκρανίας, να μην αναθέσει όλη τη διοργάνωση του επόμενου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σε μια άλλη χώρα, αλλά για πρώτη φορά να μοιράσει τη διεξαγωγή των ομίλων της

Η Ουκρανία είχε αναλάβει το Ευρωμπάσκετ του 2015, όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις η FIBA άλλαξε σχέδια. πρώτης φάσης –με τη συμμετοχή 24 ομάδων– σε τέσσερις χώρες.

Η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αναλάβουν τη φιλοξενία διοργάνωσης τριών ομίλων, η τέταρτη χώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ για τους αυτονόητους λόγους της διατήρησης ουδέτερης έδρας, οι εθνικές ομάδες θα παίξουν εκτός των χωρών τους για την πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ.

Η συνέχεια και η κατάληξη της διοργάνωσης θα γίνει στην Αθήνα, με τις τρεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου να συγκροτούν τη φάση των «12» και να διεκδικούν την πρόκρισή τους στα προημιτελικά, στα ημιτελικά και στην κατάκτηση των τριών μεταλλίων.

Εχουν περάσει 20 χρόνια από την τελευταία διοργάνωση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, στην Ελλάδα, το 1995, και είναι βέβαιο ότι το ελληνικό μπάσκετ συνεχίζει να χαρίζει διακρίσεις στους φιλάθλους, σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο.

Η ΕΟΚ, σε συνέχεια της πρόσφατης ανάληψης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων, το ερχόμενο καλοκαίρι στο Ηράκλειο, και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων του 2015 (επίσης επιστρέφει στην Ελλάδα ύστερα από 20 χρόνια), θέλει να κορυφώσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων φιλάθλων με την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ ανδρών του 2015, ενώ αναλογιζόμενη την οικονομική κρίση και έχοντας την τεχνοκρατική εμπειρία, δεν θα επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία, όπως έπραξε και προσφάτως στην επιτυχή διεκδίκηση της πρόσκλησης της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας.

Πηγη:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου