Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Συνεχίζει να καίει η φωτιά στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαΐδας



Ανεπανόρθωτες φαίνεται ότι είναι οι ζημιές από την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής και εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαΐδας (ΑΗΣ). 




Για την πυρκαγιά ενημερώθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.
Σύμφωνα  με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και για την κατάσβεσή της εξακολουθούν να βρίσκονται στο σημείο 13 οχήματα με 27 πυροσβέστες.
Εν τω μεταξύ εξακολουθούν να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από τον χώρο της 4ης μονάδας, του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας καθώς όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο χώρο υπάρχουν εύφλεκτά υλικά που διατηρούν τη φωτιά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αναζωπυρώσεις. Ωστόσο η υπηρεσία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος επέκτασης.
Επίσης όπως διαβεβαίωσε νωρίτερα ο τομεάρχης  λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαίδας, Ανέστης Κεφαλάς, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με τον ίδιο η 4η Μονάδα ήταν εκτός λειτουργίας, λόγω επισκευών, τις τελευταίες τρεις μέρες και αύριο αναμένονταν να την εντάξουμε ξανά στο σύστημα.
Όπως έγινε γνωστό περίπου 12 άνθρωποι διακομίσθηκαν στον νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς ωστόσο η κατάστασή τους να εμπνέει ανησυχία.
Π. Κουκουλόπουλος: Από θαύμα δεν είχαμε θύματα
Στο σημείο βρέθηκε το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος όπου ενημερώθηκε από τον διευθυντή του Σταθμού και τον Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας, για την κατάσταση της υγείας των εργαζομένων που μεταφέρθηκαν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, αλλά και για την έκταση του προβλήματος.
«Είναι θαύμα, κυριολεκτικά, ότι δεν έχουμε ανθρώπινα θύματα και από εκεί και πέρα αυτό που προέχει είναι η εκτίμηση της ζημιάς, που φαίνεται ήδη να είναι πολύ μεγάλη» είπε και έκανε λόγο για υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στο σταθμό και των ανδρών της πυροσβεστικής.
Ο ίδιος δήλωσε πως επικοινώνησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος τον κ. Μανιάτη, τον οποίο και ενημέρωσε για την κατάσταση.
 «Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των εργαζομένων και όλων όσοι επιχειρούν, ο έλεγχος της κατάστασης και, τέλος, η εκτίμηση τη ζημιάς. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι δεδομένο ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για την επίσπευση της κατασκευής της νέας μονάδας (Πτολεμαΐδα V)» είπε.
«Κρανίου τόπος»
Για πρωτοφανή καταστροφή ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα, κάνει λόγο το σωματείο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ».
Οι εργαζόμενοι, αναφέρει το σωματείο, απέδειξαν τον υπέρμετρο επαγγελματικό τους ζήλο τονίζει πως  πρόκειται για ένα ακόμα ατύχημα στη λίστα των ατυχημάτων στους χώρους της επιχείρησης.
Σύμφωνα με το σωματείο η φωτιά έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες τόσο στο μηχανοστάσιο όσο και στο κοντρόλ δημιουργώντας σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του Σταθμού.
«Δυστυχώς ο κώδωνας του κινδύνου έκρουσε πολλάκις. Φθάσαμε στο κόκκινο πλείστες φορές. Βρεθήκαμε “με την ψυχή στο στόμα" ακόμα περισσότερες. Οι συνθήκες και τα γεγονότα υποδεικνύουν ξεκάθαρα την αυτονόητη ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην “Πτολεμαΐδα V”, εξαλείφοντας επισφαλείς συνθήκες και εξασφαλίζοντας ασφάλεια τροφοδοσίας» καταλήγει η ανακοίνωση του σωματείου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου