Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Χοντρά παιγνίδια στην αγορά ελαιολάδου

Χοντρά παιγνίδια στην αγορά ελαιολάδου

Την ώρα που οι τιμές του ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν παρουσιάσει έντονα ανοδική τάση το ελληνικό ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας (κάτω από 0,4) και υψηλής ποιότητας παραμένει στα επίπεδα των 2,80 έως 3 Ευρώ το κιλό.


Το γεγονός οφείλεται στο ότι η αγορά χονδρικής είναι ουσιαστικά κλειστή με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να καθίστανται έρμαιο εκβιαστικών πρακτικών.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ οργανώνονται δημοπρασίες για την πώληση μεγάλων ποσοτήτων λαδιού νέας εσοδείας δεν προσέρχεται κανένας έμπορος με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι υπάρχει χαμηλή ζήτηση. Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου φέτος έχει καταρρεύσει.
Η κατάρρευση της παγκόσμιας παραγωγής έχει εκτινάξει διεθνώς την χονδρική τιμή ελαιολάδου στα 4,282 ευρώ το κιλό, τιμή η οποία είναι υψηλότερη κατά 40% της χονδρικής τιμής που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Πάρτι τιμών γίνεται στην κυριολεξία στην Ιταλία όπου η χονδρική σε χαμηλής οξύτητας ελαιόλαδο διαμορφώνεται στα 5,67 Ευρώ ενώ στην Ισπανία η τιμή είναι στα επίπεδα των 3,35 Ευρώ το κιλό.
Ουσιαστικά φαίνεται ότι οι ιταλοί έμποροι σε συνεργασία με τοπικούς εμπόρους σε Ελλάδα και Ισπανία έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών που δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έμποροι αγοράζουν το Ελαιόλαδο με το κιλό ενώ στον καταναλωτή το ελαιόλαδο διατίθεται σε λίτρο το οποίο αντιστοιχεί σε 920 γραμμάρια. Κατά συνέπεια τιμή χονδρικής 3 Ευρώ το κιλό αντιστοιχεί σε περίπου 2,75 Ευρώ ανά λίτρο. Και όλα αυτά όταν στη λιανική αγορά της Ελλάδας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται σε συσκευασία του ενός λίτρου σε τιμές που υπερβαίνουν τα 5 Ευρώ και το πεντόλιτρο άνω των 20 Ευρώ. Αυτό δείχνει κέρδος από τον παραγωγό έως το λιανέμπορο έως και το 100% δεδομένο ότι στο έξτρα παρθένο γίνονται προσμίξεις ελαιολάδου πολύ υψηλής οξύτητας με χαμηλότερης προκειμένου να είναι η οξύτητα κάτω από το όριο των 0,8 βαθμών.


Πηγή: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου