Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Σε απόσταση ο βηματοδότης από… το smartphone



Όσοι έχουν τοποθετήσει βηματοδότη ή εμφυτεύσιμο απινιδωτή στην καρδιά τους, πρέπει να φροντίζουν να διατηρούν σε απόσταση ασφαλείας το «έξυπνο» κινητό τους, κρατώντας το στο αντίθετο αυτί και προσέχοντας να μην φυλάνε…




το κινητό στην τσέπη τους πάνω από την καρδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια δεύτερη μελέτη προειδοποιεί τους κατόχους βηματοδότη ή απινιδωτή να αποφεύγουν να στέκονται κάτω από καλώδια ηλεκτρικού που μεταφέρουν ρεύμα υψηλής ισχύος.

Οι δύο μελέτες, που παρουσιάσθηκαν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μιλάνο της Ιταλίας, δείχνουν ότι αν ο ασθενής θέλει να αποφύγει επώδυνες και δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως τη διακοπή λειτουργίας του βηματοδότη ή του απινιδωτή, πρέπει να προσέχει πώς χειρίζεται το κινητό του.

Οι κατασκευαστές κινητών και οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές, όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, συστήνουν μια απόσταση ασφαλείας της τάξης των 15 έως 20 εκατοστών μεταξύ του βηματοδότη και του κινητού. Η σύσταση αυτή βασίζεται σε μελέτες που έγιναν πριν από μια δεκαετία, όταν ακόμη δεν είχαν εμφανισθεί τα «έξυπνα» κινητά (β).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου