Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Γιατί το παιδί πρέπει να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία;



Ήδη, από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το γραπτό λόγο, όπως αυτός αποτυπώνεται σε συσκευασίες τροφίμων, παιχνιδιών, εντύπων, βιβλίων κ.λπ.





Οι γονείς στην προσπάθειά τους να γνωρίζουν στα μικρά παιδιά τον κόσμο, συνδυάζουν το γραπτό και τον προφορικό λόγο με τα καθημερινά βιώματα• ως αποτέλεσμα, τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι τα γραπτά σύμβολα "λένε" κάτι.

Αλλά και το παράδειγμα των γονιών, σε καθημερινή βάση, είναι σημαντικό για τη σχέση που θα έχει το παιδί με το διάβασμα.

Το μη λεκτικό παράδειγμα του γονιού που διαβάζει την εφημερίδα του αποτελεί ένα ανεξίτηλο μήνυμα προς το παιδί για την αξία του διαβάσματος.

Το λεκτικό παράδειγμα του γονιού που σχολιάζει μπροστά στο παιδί του την ώρα που βρίσκονται σε ένα σούπερ μάρκετ "τι τα θέλεις τα βιβλία, παραμύθια σκέτα είναι και πεταμένα λεφτά!" δίνει ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα στο παιδί.

Και όταν μια τέτοια λεκτική στάση συνοδεύεται και από αντίστοιχη συμπεριφορά, δηλαδή έλλειψη οποιουδήποτε έντυπου υλικού στο σπίτι, τότε είναι καθοριστικός παράγοντας για την αρχική τουλάχιστον προδιάθεση του παιδιού απέναντι στο διάβασμα.



Πηγή: boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου