Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Κάνε την εξοικονόμηση ενέργειας, παιχνίδι

Κάνε την εξοικονόμηση ενέργειας, παιχνίδι

Οι Βασίλης Νικολόπουλος και Αγγελική Ρομανού μιλούν για την Intelen και προτείνουν 10+1 τρόπους για να μειώσει κανείς τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος


Τον Βασίλη Νικολόπουλο τον γνώρισα πριν από πέντε περίπου χρόνια, όταν έκανε τα πρώτα του βήματα με την Intelen, μία startup που είχε ως στόχο τη δημιουργία καινοτόμων ενεργειακών πληροφοριακών συστημάτων για τον χώρο της ενέργειας. Πέντε χρόνια μετά, η εταιρεία έχει ακολουθήσει αλματώδη εξέλιξη, λαμβάνοντας διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και προσελκύοντας το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών. Η έδρα της βρίσκεται πλέον στη Νέα Υόρκη και το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, παρέχοντας υπηρεσίες ανάλυσης ενεργειακών δεδομένων (analytics) και ψηφιακής διαχείρισης πελατών (consumer engagement) σε μεγάλες εταιρίες ενέργειας σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.



Με την Αγγελική Ρομανού ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή πριν λίγες εβδομάδες και, όπως μου εξήγησε ο Βασίλης, είναι η Data Scientist της επιχείρησης. Ανέλαβε να μου εξηγήσει γιατί οι προοπτικές της Intelen θεωρούνται λαμπρές και τι ακριβώς κάνουν προϊόντα όπως το DiG - μια πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων και παροχής ψηφιακών υπηρεσιών σε ενεργειακούς καταναλωτές, όπως μου λέει χαρακτηριστικά. «Το λογισμικό αυτό φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στην ανερχόμενη αγορά των ευφυών δικτύων, που μέχρι το 2020 υπολογίζεται να έχει κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 34 δις δολάρια. Έχουμε ήδη μεγάλους πελάτες και στρατηγικές συνεργασίες σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, ενώ στοχεύουμε να αναπτυχθούμε την επόμενη τριετία και σε πελάτες αλλά και σε νέα προϊόντα».

Ακούγοντας τα σχέδια τους, μένω αν μη τι άλλο εντυπωσιασμένος: στη χώρα μας διαχειρίζονται ήδη ενεργειακά και πελατοκεντρικά δεδομένα από εταιρίες με χιλιάδες οικιακούς καταναλωτές. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια στοχεύουν να ξεπεράσουν τα 3,5 εκατομμύρια τελικούς χρήστες στην Ελλάδα. Παράλληλα σε Ευρώπη και Αμερική, συνεργάζονται με περίπου 21 ενεργειακές εταιρίες σε εννιά ευρωπαϊκές χώρες και τρεις πολιτείες των ΗΠΑ, για παροχή ψηφιακών ενεργειακών υπηρεσιών σε τελικούς ενεργειακούς χρήστες.



«Στόχος μας έως το 2019 είναι να επενδύσουμε σε νέα καινοτόμα ψηφιακά προϊόντα στους τομείς της αποθήκευσης ενέργειας (energy storage), του Internet of Things (IoT) και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV)», τονίζει η Αγγελική και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην εταιρεία 28 άτομα σε Ελλάδα και Αμερική και αναμένεται να τετραπλασιαστούν μέσα στην επόμενη τριετία. Μεταξύ άλλων θέλουμε να ιδρύσουμε ειδικό κέντρο Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης στην Αθήνα, στον τομέα του Digital Energy, για δημιουργία νέων υπηρεσιών και προϊόντων σε παγκόσμια κλίμακα».

Λίγο αργότερα η κουβέντα μας περνάει σε περισσότερο πρακτικό επίπεδο. Τι μπορεί να κάνει ένας καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος για να δει τον λογαριασμό του να μειώνεται; Υπάρχουν όντως περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας με απλές κινήσεις; «Εκεί που υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης είναι στα μεσαία διαμερίσματα και στα μεγάλα σπίτια που έχουν κατασκευαστεί τουλάχιστον πριν από μία δεκαετία. Όσον αφορά το κομμάτι των συσκευών, πρέπει να δοθεί προσοχή στις συσκευές μαγειρικής και στις συσκευές ψύξης αφού καταναλώνουν κατά μέσο όρο το 43,8% και το 31,6% αντίστοιχα της ενέργειας ενός μέσου σπιτιού».



10+1 tips εξοικονόμησης ενέργειας

1) Χρησιμοποιώντας έναν έξυπνο θερμοστάτη, μπορείτε να προσαρμόσετε τις φορές που θα ενεργοποιήσετε τη θέρμανση ή τον κλιματισμό, σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Οι έξυπνοι θερμοστάτες μπορούν να αποθηκεύσουν και να επαναλάβουν πολλαπλές καθημερινές ρυθμίσεις (έξι ή περισσότερες ρυθμίσεις θερμοκρασίας την ημέρα) τις οποίες μπορείτε να παρακάμψετε αν το θελήσετε χωρίς να επηρεαστεί το υπόλοιπο πρόγραμμα.
2) Ένας κλασικός ανεμιστήρας φούρνου, ευθύνεται για το 10% περίπου της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης του σπιτιού!

3) Προθερμαίνετε το φούρνο μόνο όταν είναι απαραίτητο, για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Συνήθως μόνο το 6% της αποδιδόμενης θερμότητας απορροφάται από το φαγητό.

4) Σβήστε τον φούρνο λίγο πιο σύντομα από τον προκαθορισμένο χρόνο ψησίματος καθώς μερικά φαγητά ψήνονται ακόμα και όταν ο φούρνος είναι ανενεργός αλλά ακόμη ζεστός.

5) Μελέτες έδειξαν ότι το συχνό άνοιγμα ή κλείσιμο των διακοπτών μειώνει τη διάρκεια ζωής ενός λαμπτήρα εξοικονόμησης ενέργειας κατά 85% - έτσι γίνεται περίπου ίδια με του λαμπτήρα πυρακτώσεως. Άλλες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι ένας μέσος λαμπτήρας CFL αντέχει για περίπου 7.000 κύκλους ανοίγματος. Προσοχή στους διακόπτες λοιπόν!

6) Ο κρυφός φωτισμός είναι τόσο αποτελεσματικός όσο οι λαμπτήρες που έχουν επιλεγεί για το φωτιστικό. Οι ροοστάτες, οι αισθητήρες κίνησης και ο φωτισμός χαμηλής τάσης είναι όλοι στρατηγικής σημασίας για την εξοικονόμηση ενέργειας.

7)Τα πλυντήρια ρούχων είναι στην πραγματικότητα ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής νερού στο σπίτι μετά από την τουαλέτα. Χρησιμοποιώντας ένα πλυντήριο υψηλής απόδοσης καταναλώνετε 40-50% λιγότερο νερό και 50-65% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με ένα συμβατικό μοντέλο.

8) Εάν 1 στα 100 σπίτια άλλαζε τις οικιακές συσκευές με ενεργειακά αποδοτικές, η εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσε να φθάσει τις 100 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μειώνονταν κατά 75.000 τόνους.

9) Για μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας μπορείτε να επιλέξετε πλυντήριο διπλής παροχής νερού, που έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

10) Μην αφήνετε τα ενεργειακά «βαμπίρ» να σας εκμεταλλεύονται. Αφαιρέστε τον φορτιστή του κινητού σας από την πρίζα όταν αυτό φορτίσει.

11) Κλείστε τις κουρτίνες, αφήστε έξω το κρύο και διατηρείστε τη ζέστη. Προσέξτε να μην κρέμονται οι κουρτίνες σας ακριβώς πάνω από τα θερμαντικά σώματα, διότι έτσι η ζέστη φεύγει κατευθείαν έξω από τα παράθυρα σας.






Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου