Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΛΚΑ – ΣΩΛΚ: Με τις συγχωνεύσεις προστατεύονται τα ελληνικά εργοστάσια

ΕΛΚΑ – ΣΩΛΚ: Με τις συγχωνεύσεις προστατεύονται τα ελληνικά εργοστάσια

Τους τελευταίους μήνες τόσο τα Ελληνικά Καλώδια όσο και η Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβαν μια σειρά από σημαντικά έργα ενεργειακών διασυνδέσεων. 



Πρόκειται μεταξύ άλλων για έργα διασύνδεσης μεγάλων αιολικών πάρκων στη Γερμανία αλλά και για αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Για ανάλογα ή και ακόμη μεγαλύτερα έργα, η ζήτηση τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, με δεδομένες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί (Κλιματική Σύνοδος στο Παρίσι) για ενίσχυση της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η Γερμανία , η οποία σχεδιάζει να διαθέσει ένα ποσό της τάξης των 30 δις ευρώ για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Β. Θάλασσα, αναμένεται να επενδύσει 6 έως 7 δις ευρώ για τα έργα διασύνδεσης που περιλαμβάνουν φυσικά τεράστιες παραγγελίες υποβρύχιων καλωδίων.

Αντίστοιχα μεγάλα έργα σχεδιάζονται και για αγωγούς φυσικού αερίου, καθώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο είναι πολύ πιο ευέλικτες από τους ανθρακικούς σταθμούς και μπορούν να υποκαταστήσουν τις μονάδες ΑΠΕ όταν αυτές λόγω καιρικών συνθηκών δε λειτουργούν.

Μάλιστα οι πρόσφατες επενδύσεις που υλοποιήθηκαν από τις δύο βιομηχανίες (δυνατότητα κατασκευής υποβρύχιων καλωδίων υπερυψηλής τάσης από ταΕΛΚΑ μέσω των επενδύσεων στη Fulgor καθώς και η νέα γραμμή παραγωγής σωλήνων με μεγάλο πάχος για τις ανάγκες υποβρύχιων αγωγών μεταφοράς αερίου της ΣΩΛΚ) δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας των έργων που θα υλοποιηθούν όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, που επίσης υπέγραψαν την πρόσφατη δεσμευτική κλιματική συμφωνία.

Το βασικό πρόβλημα λοιπόν, που λύνεται με τη νέα συγχώνευση είναι το μέγεθος. Τα κράτη, οι οργανισμοί ή οι εταιρείες που προχωρούν στην κατασκευή των νέων ενεργειακών διασυνδέσεων ζητούν από τους εργολάβους τους να έχουν τις απαραίτητες οικονομικές εγγυήσεις αλλά και το μέγεθος που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη παράδοση των έργων. Μέσω των συνεργειών λοιπόν που προκύπτουν από τη νέα εταιρεία συμμετοχών, δημιουργείται ένας όμιλος ενεργειακών δραστηριοτήτων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω το 700 εκατ. ευρώ που απαντά ακριβώς σε αυτό το ζητούμενο της αγοράς.

Επί της ουσίας δηλαδή προστατεύονται οι ελληνικές παραγωγικές επενδύσεις αλλά και οι θέσεις εργασίας, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.




Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου