Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Έκλεισαν 9.100 καταστήματα τραπεζών



Η στροφή πελατών στις υπηρεσίες online banking οδήγησε στην κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας από τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάρκεια...



της περσινής χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (European Banking Federation), οι ευρωπαϊκές τράπεζες έβαλαν πέρυσι «λουκέτο» σε 9.100 υποκαταστήματα, καταργώντας περίπου 50.000 θέσεις εργασίας.

Με βάση τα στοιχεία της EBF, ο αριθμός των τραπεζικών υποκαταστημάτων στην Ε.Ε. μειώθηκε στα τέλη του 2016 κατά 4,6%, στα 189.000, καθώς οι πελάτες στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις τραπεζικές υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου. Το συνολικό προσωπικό που απασχολείται στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο έχει μειωθεί στους 2,8 εκατ. εργαζόμενους, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997.

Από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008 οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει τον αριθμό των υποκαταστημάτων περίπου κατά 48.000, δηλαδή περισσότερο από το ένα πέμπτο. Στη διάρκεια του 2016 όμως παρατηρήθηκε επιτάχυνση των ρυθμών συρρίκνωσης των δικτύων τους σε σύγκριση με τους ρυθμούς του 2015, τότε που το 3% των υποκαταστημάτων ανέστειλε τη λειτουργία του. Παράλληλα, οι τράπεζες επιδιώκοντας την ενίσχυση της κερδοφορίας τους, στρέφονται σε κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, μια τάση που άρχισε το 2009. Στα τέλη του 2016 ο συνολικός αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ε.Ε. ήταν 6.596, αριθμός που αντιπροσωπεύει μείωση 6% έναντι του 2015.

Το μέλλον προδιαγράφεται περισσότερο δυσοίωνο, με τον Βίκραμ Πάντιτ -πρώην επικεφαλής της Citigroup κατά την εποχή της κρίσης- να προειδοποιεί για εξαφάνιση έως και του 30% των θέσεων εργασίας στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο μέσα στην επόμενη πενταετία, εξαιτίας της τεχνολογίας και της ρομποτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου