Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

H PCCW στον διαγωνισμό πώλησης της Cyta Ελλάδος



Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη διαφοροποιεί το σκηνικό στη διεκδίκηση της Cyta Ελλάδος. Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη θυγατρική της κυπριακής Cyta δεν υπέβαλαν χθες μόνον...



 οι Vodafone και Wind, όπως αναμενόταν, αλλά και η PCCW Global, βραχίονας διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom (HKT), κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Χονγκ Κονγκ.

Η PCCW Global δραστηριοποιείται στην Ελλάδα παρέχοντας υπηρεσίες σε εταιρείες (corporate) και σε παρόχους (wholesale), ενώ συνεργασία διατηρεί και με την Cyta Κύπρου. Για το παγκόσμιο δίκτυο της PCCW η Ευρώπη έχει κομβικό ρόλο.

Η κινεζική εταιρεία, συνδέει την Ευρώπη με την Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία μέσω διεθνούς δικτύου που έχει αναπτύξει. Σε επίπεδο πωλήσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους η PCCW δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Επίσης τον Οκτώβριο του 2014 εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία Crypteia Networks, η οποία αποτελεί πάροχο καινοτόμων λύσεων security-as-a-service. Η Crypteia βοηθά επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν ψηφιακές απειλές νέας γενιάς και η PCCW Global προσφέρει τις λύσεις της Crypteia ως μέρος του χαρτοφυλακίου managed network services, που διαθέτει σε πελάτες της σε όλο τον κόσμο.

Η ύπαρξη τρίτου αξιόπιστου ενδιαφερόμενου για τη Cyta Ελλάδος αλλάζει τη λογική ότι η πώληση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας θα συμβάλει στην περαιτέρω ενοποίηση της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Το πιθανότερο είναι ότι αν η διαδικασία αναδείξει προτιμητέο επενδυτή τη Vodafone ή τη Wind η Cyta θα ενσωματωθεί στον βασικό κορμό τους και έτσι θα πάψει να υφίσταται ως brand name. Η πορεία εκτιμάται ότι θα είναι εντελώς διαφορετική αν επικρατήσει η PCCW, είτε ως στρατηγικός επενδυτής είτε με συνολική εξαγορά της Cyta Ελλάδος.

Το ενδιαφέρον των Vodafone και Wind για τη Cyta που επιβεβαιώθηκε χθες με την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει, δεν ξάφνιασε, καθώς εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι διοικήσεις τους έχουν δηλώσει πως τους ενδιαφέρει η περαιτέρω ενοποίηση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και κατά συνέπεια και η διαδικασία για την Cyta Ελλάδος.

Χθες, τελευταία μέρα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Cyta υπήρξαν πληροφορίες και για τέταρτο ενδιαφερόμενο, ωστόσο, δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθούν. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τον έλεγχο των οικονομικών δεδομένων της Cyta από τους ενδιαφερόμενους και στη συνέχεια με τις δεσμευτικές προσφορές.

Κρίσιμο θέμα όπως και σε κάθε συναλλαγή είναι η αποτίμηση βάσει της οποίας θα γίνει η όποια συναλλαγή. Βάσει του κειμένου της πρόσκλησης οι ενδιαφερόμενοι δύναται να προτείνουν είτε την πλήρη ή μερική εξαγορά της, ή τη συγχώνευση που σημαίνει ανταλλαγή μετοχών με αποτίμηση της αξίας και των δύο πλευρών.

Η Cyta Ελλάδος ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008. Εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα κατάφερε να έχει περί τους 300.000 συνδρομητές, ενώ γενικότερα έχει κερδίσει το σεβασμό της αγοράς και του ελληνικού κοινού διαθέτοντας καινοτόμες υπηρεσίες. Καθώς στη μητρική εταιρεία έχει επικρατήσει η λογική ότι δεν πρέπει να επενδυθούν άλλα κεφάλαια στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι χρηματοδότησή της, όχι τόσο στο κομμάτι της λειτουργίας, αλλά των αναγκαίων επενδύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξή της.




Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου