Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Συννεφιά και τσουχτερό κρύο σήμερα - Μέχρι την Κυριακή βροχές και χιονοπτώσεις

Καιρός: Συννεφιά και τσουχτερό κρύο σήμερα - Μέχρι την Κυριακή βροχές και χιονοπτώσεις

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, και στην Κρήτη...



Η πρόγνωση των επόμενων ημερών από τον Γιάννη Καλλιάνο

Το πρώτο κύμα παγωνιάς και κακοκαιρίας για τον φετινό χειμώνα στη χώρα μας που ξεκίνησε τη Δευτέρα θα συνεχιστεί μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις, χαρακτηριστικά που έφερε η ψυχρή αέρια μάζα από την ανατολική Ευρώπη, θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μέχρι την Κυριακή, ενώ από τη Δευτέρα σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα υποχωρούν οι βροχές και οι τοπικές χιονοπτώσεις, αλλά μένει η ψύχρα.

Σήμερα αναμένονται νεφώσεις, αρχικά στα κεντρικά και νότια και στο Βόρειο Αιγαίο, οι οποίες σταδιακά και έως το βράδυ θα επεκταθούν σε όλη την χώρα.

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, και στην Κρήτη.
Λίγοι σποραδικοί όμβροι θα εκδηλωθούν στις Σποράδες και την Εύβοια. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά των παραπάνω περιοχών.

Η ορατότητα στα ορεινά και ημιορεινά όλης της χώρας θα είναι κατά τόπους περιορισμένη έως το πρωί αλλά και προς το βράδυ.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: παροδικές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά και τα βόρεια, οπού τη νύχτα πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (πάνω από τα 1000 μέτρα).
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Χαλκιδική, οπού θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -3 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός κατά τόπους ισχυρός νωρίς το πρωί και το βράδυ.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις που το βράδυ στα νοτιά θα αυξηθούν και είναι πιθανό τη νύχτα στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο να σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές. Τη νύχτα πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα νοτιά τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νοτιά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη δυτική Κρήτη, οπού τη νύχτα είναι πιθανό να σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το βράδυ στα δυτικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα βόρεια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το βράδυ στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Όπως επισημαίνει στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος πέρα από το κρύο, θα εκδηλωθούν και αρκετές βροχές κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας αλλά και χιονοπτώσεις που κατά διαστήματα θα είναι ακόμη και πυκνές.

Τετάρτη: Επιλεκτικές και εξασθενημένες οι χιονοπτώσεις

Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα είναι κατά βάση εξασθενημένα. Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές κυρίως στο Πήλιο, σε περιοχές της Εύβοιας, μικρή η πιθανότητα για την ανατολική Στερεά και τις περιοχές της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, στις δυτικές Κυκλάδες, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Από το βράδυ της Τετάρτης τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο θα ενταθούν, τόσο ως προς τις βροχοπτώσεις όσο και ως προς τις χιονοπτώσεις οι οποίες θα εκδηλώνονται ακόμη και από τα 800 μέτρα και υψηλότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, θα χιονίσει τοπικά στο Πήλιο ακόμη και πάνω από τα 450 μέτρα, ενώ στην κεντροβόρεια Εύβοια πάνω από τα 650 μέτρα αντίστοιχα.

Πέμπτη-Παρασκευή: Βροχές, χιόνια και άνεμοι 8 μποφόρ


Κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου, οι άνεμοι στα πελάγη σταδιακά θα ενισχυθούν και θα πνέουν με εντάσεις 7-8 και πρόσκαιρα ακόμη και 9 μποφόρ κυρίως στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου. Οι περιοχές θα εκδηλώνονται βροχοπτώσεις θα είναι κυρίως τα τμήματα της κεντροανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), της Εύβοιας, της νότιας και ανατολικής Θεσσαλίας (την Πέμπτη), της Πελοποννήσου και των περισσοτέρων νησιών του Αιγαίου.

Οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν στα αντίστοιχα τμήματα, δεν θα επηρεάσουν μόνο τα ορεινά, αντιθέτως, θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές από τα 500-700 μέτρα και υψηλότερα.

Στην Κρήτη, τα χιόνια θα απασχολήσουν μόνο τα ορεινά.

Νέα ψυχρή εισβολή το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, νέα ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει από το Σάββατο το πρωί-μεσημέρι έως και την Κυριακή. Τα χαρακτηριστικά της θα είναι η έλευση ψυχρότερων αερίων μαζών με αποτέλεσμα να υπάρξει αρχικά ένα γρήγορο "πέρασμα" κυρίως από τη βορειοδυτική Ελλάδα με χιονοπτώσεις ακόμη και αρκετά χαμηλά και εν συνεχεία θα δημιουργηθεί καιρός «βορείου ρεύματος», δηλαδή θα απασχοληθούν τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα αλλά και περιοχές του Αιγαίου.

Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 450-500 μέτρα.

Ασφαλώς και σε τοπικό επίπεδο, στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, θα χιονίσει ακόμη και λίγο χαμηλότερα.

Ίσως η Αττική κρύψει εκπλήξεις


Από το Σάββατο το βράδυ έως την Κυριακή το πρωί, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στην Αττική ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα (πάνω από τα 300 μέτρα, ενδεικτικά). Αυτό είναι κάτι που δεν έχει κλειδώσει ακόμη και για το οποίο θα σας ενημερώσω τις επόμενες ημέρες.

Χριστούγεννα με ψύχρα και ήλιο;


Κάτι τέτοιο φαίνεται για την ημέρα των Χριστουγέννων, δηλαδή να έχει "αποχωρήσει" η ατμοσφαιρική διαταραχή με τις βροχές και τις τοπικές χιονοπτώσεις, να έχει αρχίσει να μας εγκαταλείπει το κρύο και επομένως να επικρατήσει ψύχρα με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Όμως, και αυτό είναι κάτι που ακόμη δεν είναι σίγουρο μιας και έχουμε μπροστά μας ακόμη μια εβδομάδα για την ημέρα των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου