Τον «λογαριασμό» για τη ραγδαία αύξηση των αφίξεων αναμένεται να πληρώσει φέτος η χώρα.
Ο τουρισμός που έζησε την «άνοιξή» του την τελευταία πενταετία, αρχίζει φέτος να εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βαίνει μειούμενος. Ωστόσο, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα και με έμφαση στις ενδείξεις που καταγράφονται, ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων στη χώρα αναμένεται να είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι. Γεγονός απολύτως αναμενόμενο όπως επισημαίνουν στελέχη της αεροπορικής αγοράς, με δεδομένο ότι η καταμέτρηση ξεκινά από πολύ υψηλή βάση. Οταν οι αφίξεις εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια ενός έτους, ο επόμενος χρόνος ξεκινά σαφώς με μεγαλύτερες προσδοκίες, αλλά κυρίως με αυξημένες απαιτήσεις προκειμένου να διατηρηθεί ο ρυθμός αύξησης. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι από το 2013 μέχρι και το 2018 η άνοδος της επιβατικής κίνησης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το «Ελ. Βενιζέλος», αγγίζει το 93% σε ετήσια βάση είναι αναμενόμενο η πορεία να αρχίσει να ανακόπτεται.
Το 2018 διακινήθηκαν από/προς την Αθήνα συνολικά 2,4 εκατ. περισσότεροι επιβάτες σε σχέση με το 2017. Ο αριθμός των τουριστών (ταξιδιώτες με αμιγώς τουριστικό σκοπό) που έφτασαν στην Αθήνα το εν λόγω διάστημα κατέγραψε νέο ρεκόρ με 5,7 εκατ. επιβάτες συνολικά, ενισχυμένοι κατά 19,5% ή ένα εκατ. επιβάτες σε απόλυτα μεγέθη. Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την ενίσχυση της παρουσίας της Αθήνας στον τουριστικό χάρτη και τη μετατροπή του σε city break προορισμού τα τελευταία χρόνια, που αποτελούσε και μεγάλο στοίχημα τόσο του τουριστικού όσο και του αεροπορικού κλάδου.
Σε εθνικό επίπεδο, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 οι επιβάτες που διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια άγγιξαν τα 63.728.596, παρουσιάζοντας αύξηση 10,1% (5.864.003 επιβάτες περισσότεροι) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 (57.864.593 επιβάτες).
Οι προσφερόμενες θέσεις φέτος αναμένεται να παρουσιάσουν μια συγκράτηση σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο ο ρυθμός με τον οποίο θα κινηθεί η επιβατική κίνηση θα έχει θετικό πρόσημο, αλλά μονοψήφιο ποσοστό σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις. Το στοίχημα του φετινού θέρους επικεντρώνεται στο ακριβές ύψος του μονοψήφιου αυτού ποσοστού, καθώς όσο πιο κοντά στο 10% είναι τόσο πιο καθησυχαστικά θα είναι τα αποτελέσματα του έτους.
Συγκριτικά με το περυσινό καλοκαίρι, φέτος, προστίθενται πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» από τέσσερις νέες χώρες, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα οποία υπόκεινται ακόμη σε προσθήκες. Οι νέες συνδέσεις με την Αθήνα αφορούν το Σουλτανάτο του Ομάν, την Τυνησία, το Μαρόκο και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Οι αεροπορικές εταιρείες που προσεγγίζουν για πρώτη φορά φέτος το «Ελ. Βενιζέλος» είναι η Royal Air Maroc, η Oman Air, η Saudia, η Israir και η Air Europa. Την ίδια στιγμή, έχει προγραμματιστεί η είσοδος συνολικά 12 προορισμών στο αεροπορικό δίκτυο της Αθήνας.
Οι πόλεις που θα συνδέονται πλέον με την Αθήνα (δεν είχαν σύνδεση το καλοκαίρι του 2018) είναι το Σεράγεβο, το Στρασβούργο, τα Σκόπια, η Καζαμπλάνκα, το Μαρακές, το Μουσκάτ, η Μόσχα (Βνούκοβο), το Κρασνοντάρ, η Ιμπιζα, η Βαλένθια, η Τύνιδα και το Σικάγο. Υφιστάμενοι, το 2018, προορισμοί που πρόκειται να εξυπηρετηθούν με πρόσθετα δρομολόγια το 2019 είναι συνολικά 37, μερικοί εκ των οποίων είναι το Ντούμπροβνικ, η Κέρκυρα, τα Χανιά, η Ρόδος, το Τελ Αβίβ, το Βερολίνο, η Κατάνια, το Παλέρμο, το Αϊντχόφεν, το Ριάντ, η Μαδρίτη, το Κίεβο, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Συνολικά το «Ελ. Βενιζέλος» εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί το καλοκαίρι του 2019 ένα δίκτυο 166 προορισμών έναντι 163 το προηγούμενο θέρος.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η μεγαλύτερη ανάπτυξη παρατηρείται στην εσωτερική αγορά, η οποία κατέγραψε κάμψη το τελευταίο διάστημα, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά την πολιτική αναστάτωση στη χώρα. Αντίστοιχα είναι τα μηνύματα του πρώτου τριμήνου του έτους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου άγγιξε τα 6,8 εκατ. επιβάτες έναντι 6,2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 9%.
Οι επιβάτες που μεταφέρθηκαν από και προς το σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων ήταν 558.919 περισσότεροι από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Την ίδια στιγμή, ο συνολικός αριθμός πτήσεων διαμορφώθηκε στις 66.793, εκ των οποίων οι 27.857 εξωτερικού.
Ο ρυθμός αύξησης της επιβατικής κίνησης τον Μάρτιο (2,56 εκατ. επιβάτες) κατέγραψε άνοδο 6,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018. Ο συνολικός αριθμός πτήσεων ξεπέρασε τις 23.800, καταγράφοντας αύξηση 3,4% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018 (23.019 πτήσεις). Η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση παρατηρήθηκε τον Μάρτιο στα αεροδρόμια Αθήνας (1,639 εκατ. επιβάτες), της Θεσσαλονίκης (437.446), του Ηρακλείου (124.799) και της Σαντορίνης (56.851).
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου