Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Σωσίβιο σε υδροηλεκτρικά και ΔΕΔΔΗΕ αναζητεί η ΔΕΗ

deh

Στις αρχές της εβδομάδας ανοίγει ο καυτός φάκελος ΔΕΗ παρουσία στελεχών της DGcomp, που καταφθάνουν στην Αθήνα αφού προηγουμένως έχουν μελετήσει...



 σε βάθος και λεπτομερώς όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας και έχουν πραγματοποιήσει σειρά τηλεφωνικών επαφών με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Αμέσως μετά τον πρώτο κύκλο επαφών με την Κομισιόν, θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος μεταξύ διοίκησης της ΔΕΗ και πιστωτριών τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων θα θέσουν τις βάσεις για να καταρτίσει στη συνέχεια το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο το περίφημο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, το οποίο και θα ανακοινωθεί με τις προγραμματικές δηλώσεις για να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, πιθανότατα από τον αντικαταστάτη του κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, η αναζήτηση του οποίου βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του κ. Χατζηδάκη.

Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου διάσωσης αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ, δεδομένου ότι εάν δεν μπει άμεσα ζεστό χρήμα στα ταμεία της, η εταιρεία δεν θα μπορεί μετά τον Σεπτέμβριο να καλύψει ούτε τις ανάγκες μισθοδοσίας των υπαλλήλων της. Τα ποσά των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) περιόδου 2011 που είχαν δρομολογηθεί για να μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά λόγω διαμεσολάβησης των πρόωρων εθνικών εκλογών δεν πρόλαβαν να φτάσουν, θα αποτελέσουν την πρώτη άμεση ένεση ρευστότητας, ενώ περαιτέρω θα ενισχυθεί και από τα ποσά των ανείσπρακτων οφειλών που μαζεύει για λογαριασμό της ΔΕΗ η Qualco. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θα επιδιώξει να αποφύγει κατά το δυνατόν την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, σύμφωνα με τα όσα δημοσίως έχει δηλώσει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Το θέμα των τιμολογίων, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα μείνει έξω από τη συνολική διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Αλλωστε, στην πρόσφατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας η Ε.Ε. κατέγραφε την ανησυχία της για την κατάσταση της ΔΕΗ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα αποτελέσματα του 2018 και θέτοντας ευθέως θέμα αύξησης των τιμολογίων. «Είναι σαφές ότι παραμένουν δομικά ζητήματα, που εγείρουν ερωτήματα ως προς το μέγεθος που μπορεί να διατηρήσει η ΔΕΗ, αλλά και για την τιμολογιακή πολιτική της. Οι υψηλότερες τιμές θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να ανακτήσει τα κόστη της, ενώ είναι εξίσου σημαντικό να διευκολυνθεί συνολικά η ανταγωνιστικότητα στις αγορές ηλεκτρισμού, που θα οδηγήσει σε αύξηση των αναγκαίων επενδύσεων του τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στην έκθεσή της. Τα δεδομένα που θέτει η Επιτροπή καθιστούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, αναγκαία τουλάχιστον μια αύξηση των τιμολογίων της τάξης του 10%, πέραν της κατάργησης της έκπτωσης συνέπειας που από το 15% έχει περιοριστεί ήδη στο 10%.

Μια εναλλακτική της αύξησης των τιμολογίων προκειμένου να τονωθούν τα έσοδα της εταιρείας, που θα εξετάσει το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο, είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στον ΔΕΔΔΗΕ. Η συζήτηση μάλιστα θα στηριχθεί σε μελέτες που ανέθεσε σε συμβούλους η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί μια νομικά και λογιστικά διαχωρισμένη εταιρεία από τη ΔΕΗ και λόγω του εγγυημένου εσόδου μπορεί να προσελκύσει εύκολα και γρήγορα επενδυτές, όπως έγινε με την περίπτωση του ΑΔΜΗΕ. Αυτό που θα πρέπει να αξιολογηθεί από την άλλη, είναι ότι η ΔΕΗ θα βάλει στα ταμεία της ένα εφάπαξ ποσό από το τίμημα που θα εισπράξει, αλλά θα απολέσει το μοναδικό σήμερα κερδοφόρο χαρτοφυλάκιό της.

Το δεύτερο κρίσιμο θέμα που θα τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση με την DGcomp είναι η εναρμόνιση της χώρας με το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης φέρεται αποφασισμένος να βάλει τέλος στην παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, και να μην επιδιώξει μία ακόμη παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών που λήγει αύριο.

Εχοντας προεξοφλήσει το αρνητικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού και με την πολύτιμη συνδρομή του αρμοδίου για θέματα Ενέργειας υφυπουργού και μέχρι πρότινος υψηλόβαθμου στελέχους της Κομισιόν Γεράσιμου Θωμά, θα ζητήσει από την Κομισιόν μία συνολική διαπραγμάτευση όλων των θεμάτων που συνδέονται με τη δομή και τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού και τη θέση της ΔΕΗ σε αυτήν.

Η κατάργηση των ΝΟΜΕ, που στερούν από τη ΔΕΗ πολύτιμη ρευστότητα, και η αντικατάστασή τους με ένα σχέδιο πώλησης τριών πακέτων που θα περιλαμβάνουν λιγνίτες αλλά και υδροηλεκτρικά και θα μπορέσουν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον είναι η πρόταση στην οποία προσανατολίζεται η νέα κυβέρνηση.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ θα περιλαμβάνει και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή σε βάθος χρόνου κι αφού προηγηθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης μέσω ενός αναθεωρημένου μπίζνες πλαν στη βάση αυτού που έχει καταρτίσει η Mckinsey και έχει εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Ο κ. Χατζηδάκης έχει, εξάλλου, δημοσίως δηλώσει ότι στην κατάσταση όπου βρίσκεται η ΔΕΗ δεν μπορεί να μιλάει κανείς σοβαρά για είσοδο στρατηγικού επενδυτή. «Και ο πλέον νεοφιλελεύθερος, και ο Φρίντμαν να ερχόταν, δεν θα πουλούσε τη ΔΕΗ γιατί δεν θα έβρισκε επενδυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά με δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή στον ΣΚΑΪ. Το σχέδιο που πρότεινε η Mckinsey για να καταστεί η ΔΕΗ βιώσιμη επιχείρηση και που η διοίκηση της ΔΕΗ κρατάει στα συρτάρια της από τις αρχές του 2018, προέβλεπε μείωση του προσωπικού κατά 6.000 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50% των εργαζομένων σήμερα, και αναπροσαρμογή των τιμολογίων ώστε να ενισχυθεί η λειτουργική κερδοφορία κατά 90-100 εκατ. ευρώ ετησίως μέσα στην πενταετία.

Δεδομένου ότι τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ από τότε έχουν επιδεινωθεί, απαιτούνται μεγαλύτερες προσαρμογές για την αποκατάσταση της λειτουργικής κερδοφορίας της και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της. Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι με αγωνία αναμένουν τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης για τη ΔΕΗ οι ιδιώτες παραγωγοί και πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν σε καθεστώς παρατεταμένης αβεβαιότητας και ουσιαστικής ομηρίας, αφού οι όροι του παιχνιδιού καθορίζονται από τον βασικό παίκτη της αγοράς, που είναι η προβληματική ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου