Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Κόντρα «αιωνίων» με φόντο τη νέα Euroleague



Η νέα σεζόν στην Euroleague άνοιξε επισήμως σήμερα στο Μόναχο, όπου συναντήθηκαν οι μέτοχοι των ομάδων που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση.


Εκτός από την κόντρα των εκπροσώπων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, που μεταφέρθηκε κι εκτός των συνόρων, προέκυψαν σημαντικές αλλαγές στη διοργάνωση, η σημαντικότερη εκ των οποίων αναφέρει ότι στο εξής δεν θα υπάρχει σύνδεση των εθνικών πρωταθλημάτων με τη συμμετοχή των ομάδων στην Euroleague.

Η εξέλιξη αυτή «πυροδότησε» νέα «μάχη» μεταξύ των «αιωνίων», αυτή την φορά με φόντο τη συμμετοχή των Πειραιωτών στη διοργάνωση της σεζόν 2019/2020 σε συνδυασμό με τον υποβιβασμό τους στην Α2!

Οι άνθρωποι της EuroLeague παρουσίασαν την εξαίρεση αυτή, που αφορά άμεσα και τους Πειραιώτες, εξηγώντας ότι έχουν κανονικά το δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση κι ας μη βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της «πράσινης» ΚΑΕ, Μάνος Παπαδόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «κάτι τέτοιο δυσφημεί και απαξιώνει το προϊόν», προσθέτοντας πως «με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται σε οποιαδήποτε ομάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ολυμπιακού και να εκβιάσει την τοπική της Λίγκα για τους δικούς της στόχους, είτε αυτοί αφορούν τη διαιτησία, είτε το πρόγραμμα. Δεν μπορεί να λέει μια ομάδα ότι αν δεν μπει ένας συγκεκριμένος διαιτητής, εμείς δεν παίζουμε».

Σε ρόλο «πυροσβέστη», ο εκτελεστικός διευθυντής της EuroLeague, Ζόρντι Μπερτομέου, απάντησε πως «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, θα πρέπει να ασχοληθούν οι τοπικές Λίγκες», ενώ ο εμπορικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, απάντησε «με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνω το ενδιαφέρον του κ. Παπαδόπουλου για τις εξελίξεις στην ελληνική Λίγκα, για τις οποίες θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί τους προηγούμενους μήνες και όχι σήμερα, εδώ. Όλα αυτά δεν αφορούν τη EuroLeague, ούτε είναι εκβιασμοί, αφορούν την αξιοπιστία του πρωταθλήματος».

Το συμβούλιο των μετόχων της ECA (European Clubs Association) που συνεδρίασε στο Μόναχο, ασνακοίνωσε ότι από την περίοδο 2020/2021, οι 18 θέσεις στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση του μπάσκετ θα διανέμονται ως εξής:

- 11 σύλλογοι με εγγυημένα συμβόλαια
- δύο wild card σε Βιλερμπάν και Μπάγερν
- τρεις ετήσιες wild card
- Νικητής και (επιπλέον) φιναλίστ του Eurocup

Μία επιπλέον αλλαγή είναι η δυνατότητα σε μία ομάδα προερχόμενη από το Eurocup να ανανεώσει για δεύτερη σεζόν τη συμμετοχή της στη Euroleague.

Προβλέπεται ότι η καλύτερη από τις δύο ομάδες θα αποκτά το δικαίωμα να αγωνιστεί και την επόμενη χρονιά, υπό την προϋπόθεση όμως να έχει φτάσει στα πλέι-οφ. Αν συμβεί αυτό, τότε από το Eurocup της ίδιας χρονιάς, μόνο ο νικητής θα παίρνει το εισιτήριο για τη Euroleague.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι καταργείται ο μέγιστος αριθμός ομάδων ανά χώρα στη Euroleague.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου