Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Σε 80 χώρες έξυπνοι μετρητές από την Κόρινθο

doc20190913--5

Εξω από την Κόρινθο, μόλις ένα χιλιόμετρο μετά τον Ισθμό και συγκεκριμένα στο 78ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, πριν από πενήντα χρόνια χτίστηκε...



 ένα εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος. Ο αστικός μύθος θέλει το εργοστάσιο αυτό να ιδρύθηκε από Ελβετούς, οι οποίοι στη συνέχεια πούλησαν τη βιομηχανική αυτή μονάδα σε ένα επενδυτικό κεφάλαιο, στο οποίο συμμετείχε μάλιστα και Ελληνας εφοπλιστής. Με τη σειρά του το fund αυτό πούλησε τη μονάδα που, μαζί με την ελβετική μητρική της, πέρασε στην ιαπωνική Toshiba. Η τελευταία, όταν προ ετών αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε επίπεδο ομίλου, απέσχισε αυτή της τη δραστηριότητα και την εισήγαγε στο ελβετικό χρηματιστήριο. Ολα αυτά τα χρόνια οι εκατοντάδες Ελληνες εργαζόμενοι συνέχισαν να εργάζονται άοκνα αποκτώντας τεχνογνωσία που «μετάγγιζαν» οι Ελβετοί. Σήμερα, υπό ελληνικό management, είναι μία από τις πλέον υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζομένους και έχει τζίρο που ξεπερνάει τα 140 εκατομμύρια ευρώ με εύρωστη καθαρή κερδοφορία και διαχειρίσιμες υποχρεώσεις, μόνον προς τη μητρική. Πρόκειται για τη Landis+Gyr, μια ανώνυμη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ηλεκτροτεχνικών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων και συστημάτων, που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης ενέργειας, της οποίας τα προϊόντα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, πάνω από 80%, εξάγονται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. Παράγει προηγμένης τεχνολογίας βιομηχανικούς και οικιακούς μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι διατίθενται σε περίπου 80 χώρες και στην γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει «έξυπνους» μετρητές και συναφή προϊόντα διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας. Σημαντικό μέρος της παραγωγής της διατίθεται, πέραν των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, στη Βόρεια Αμερική.

Είναι δε, φαίνεται, τόσο επιτυχημένο το μοντέλο της και η ελληνική διοίκησή της και τόσο ανταγωνιστική η διάρθρωσή της, που η ελβετική μητρική αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια να μεταφέρει τις παραγωγικές δραστηριότητες που είχε στο Ζουγκ της Ελβετίας, όπου και η έδρα της, στην Κόρινθο το 2016. Λίγους μήνες μετά, αποφάσισε τη μεταφορά παραγωγής δύο ακόμα μοντέλων «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της Κορίνθου, αυτήν τη φορά από τη μονάδα της εταιρείας στη Μεγάλη Βρετανία. Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κόρινθο, που έχουν έκταση 55 στρέμματα, προστέθηκαν νέα κτίρια που φιλοξενούν νέες γραμμές παραγωγής, καθώς και αυτές που μεταφέρθηκαν από την Ελβετία και τη Βρετανία, αλλά και από τη Γαλλία και αλλού.

Οι νέες αυτές γραμμές παραγωγής για τη καινούργια γκάμα «έξυπνων» μετρητών, οι οποίοι πωλούνται πλέον σε πλήθος χωρών μεταξύ των οποίων Αυστρία, Ελβετία, Δανία, Πολωνία, Κροατία, Βοσνία, Φινλανδία και Σλοβενία, κατασκευάζονται ήδη στην Κόρινθο, ενώ εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ηλεκτρικές εταιρείες πολλών χωρών. Οι πρόσθετες δραστηριότητα της Landis+Gyr Ελλάδος στο εργοστάσιο που άνοιξε το 1970 προσέθεσαν και επιπλέον εργαζομένους στο δυναμικό της εταιρείας.

Η ελληνική Landis+Gyr A.E. έχει ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας την παραγωγή στην Ελλάδα και την πώληση στο εξωτερικό μιας ευρείας γκάμας προηγμένων μετρητών και έξυπνων προϊόντων διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας. O κύκλος εργασιών της για τη χρήση 01/04/2017 - 31/03/2018 ανήλθε σε 130,142 εκατομμύρια ευρώ έναντι 118,568 εκατομμύρια της χρήσης του 2016/2017, δηλαδή αυξήθηκε σε ποσοστό 10%. Με δεδομένο πως ανάλογη αύξηση είχε, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ο τζίρος της και για το επόμενο δωδεκάμηνο που έληξε τον Μάρτιο φέτος, οι πωλήσεις της εκτιμάται πως ξεπέρασαν τα 140 εκατομμύρια. Τα μεικτά αποτελέσματα ανήλθαν σε 8,032 εκατομμύρια, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 5,190 εκατομμύρια και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3,341 εκατομμύρια. Η αύξηση του κύκλου εργασιών αποδίδεται, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2018, κυρίως στην αύξηση κατά 4,487 εκατομμύρια ευρώ των βάσεων μετρητή Focus και κατά 7,087 εκατομμύρια ευρώ των οικιακών ψηφιακών μετρητών Ε450. Τα ίδια κεφάλαια κατά την 31/03/2018 ανέρχονταν σε ποσό 31,520 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 28,179 εκατομμυρίων ευρώ της προηγούμενης χρήσεως.

Αν έχει ένα ρίσκο η ελληνική εταιρεία παραγωγής μετρητών, αυτό είναι το συναλλαγματικό. Οντας εξαγωγική επηρεάζεται από διακυμάνσεις ειδικά του δολαρίου και της στερλίνας. Οι απαιτήσεις της εταιρείας σε δολάριο (USD) αντισταθμίζονται πάντως σε ποσοστό 35% από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις σε δολάριο. Ομως σε ευρύτερο πλαίσιο και προκειμένου να προβεί σε αποτελεσματικότερη διαχείριση του συναλλαγματικού κινδύνου, πραγματοποιεί πολλές κινήσεις: Για παράδειγμα, πρόπερσι είχε έρθει σε συμφωνία με τη μητρική εταιρεία Landis+Gyr AG για τη σύναψη μηνιαίων προθεσμιακών συμβολαίων (forward contracts) συναλλάγματος για τη χρήση 2018/2019.

Η εξ αποστάσεως διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας


Τι είναι οι έξυπνοι μετρητές και τα άλλα προϊόντα που παράγει η Landis+Gyr στην Κόρινθο και στα άλλα εργοστάσιά της διεθνώς που της δίδουν τέτοιους δείκτες απόδοσης, ώστε να περιλαμβάνεται ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις με μηδενικό δανεισμό; Για του λόγου του ασφαλές, αξίζει να αναφερθεί πως ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των πωλήσεών της για το διάστημα 2008-2016 ήταν 6% και η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων της (ROCE) ήταν 31%. Οι μετρητές της, που κάποτε ήταν απλοί συμβατικοί μετρητές για να καταγράφουν απλώς την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν πλέον μετεξελιχθεί σε ηλεκτρονικούς μετρητές που δίνουν τη δυνατότητα στις κοινωφελείς επιχειρήσεις ηλεκτρισμού αλλά και σε άλλους παρόχους να πωλούν προπληρωμένες ποσότητες ηλεκτρισμού και να διακόπτουν την παροχή όταν η πίστωση εξαντλείται, και στους καταναλωτές ένα μπουκέτο πληροφοριών για να κάνουν ορθολογικότερη χρήση. Ισως πρόκειται για το «χρυσό δισκοπότηρο» κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών της ΔΕΗ, λένε κάποιοι και παραπέμπουν στο αγγλικό μοντέλο όπου σε μεγάλο ποσοστό η ενέργεια προπωλείται. Είναι πάντως σίγουρα ένα πολύτιμο όπλο για τους καταναλωτές, προκειμένου να βλέπουν πότε και πόσο μπορούν να εξοικονομήσουν.

Η Landis+Gyr όμως δεν παράγει μόνον τέτοιο εξοπλισμό, αλλά και αντίστοιχο για δίκτυα μεσαίας και υψηλής τάσης και για τις ανανεώσιμες πηγές, και πολλές ακόμα εφαρμογές. H εταιρεία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στη σωστή διαχείριση της ενέργειας, κυρίως σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Μέσω των πληροφοριών που παρέχουν τα μοντέλα της, μπορεί να βοηθήσει προς μια ορθότερη και αποδοτικότερη διαχείριση της ενέργειας. Ομως είναι χρησιμότατοι και για τα νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ένα από τα best seller της, ο οικιακός ψηφιακός μετρητής Ε450, που μπορεί να ικανοποιήσει τόσο τις μονοφασικές όσο και τις τριφασικές παροχές, διαθέτει έναν γενικά πολύ πρακτικό σχεδιασμό: Εχει πολλές εφαρμογές στη μέτρηση και καταγραφή της κατανάλωσης, ενώ μπορεί να ελεγχθεί και να αποστείλει τα δεδομένα και εξ αποστάσεως, δίνοντας τη δυνατότητα μιας ανά πάσα στιγμής διαχείρισης της κατανάλωσης. Επίσης επικοινωνεί με τον διαχειριστή ώστε να μπορεί να ρυθμίσει τα περισσότερο ενεργοβόρα οικιακά φορτία, ενώ μπορεί να εγκατασταθεί και εξωτερικά σε μια οικία.

Σε κάθε περίπτωση, σταθερή επιδίωξη του management της ελληνικής θυγατρικής της Landis+Gyr A.E. είναι, όπως το ίδιο την περιγράφει, «η διατήρηση της ποιότητος των προϊόντων της, καθώς και η εξυπηρέτηση των πελατών της, με στόχο τη διαρκή ενίσχυση της θέσης ως το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Κέντρο Παραγωγής Μετρητών Ηλεκτρικής Ενέργειας του πολυεθνικού ομίλου Landis+Gyr». Η μονάδα στην Κόρινθο ενισχύεται έτσι με τη μεταφορά παραγωγικών δραστηριοτήτων και δείχνει να έχει σημαντικά θετικά στοιχεία, τα οποία προμηνύουν την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Από τα παλιά «ρολόγια» στις ψηφιακές λύσεις των έξυπνων δικτύων


Η Landis+Gyr με έδρα στο Ζουγκ της Ελβετίας έχει 45 θυγατρικές.

H ελβετική Landis+Gyr είναι μια πολυεθνική εταιρεία με 45 θυγατρικές σε περισσότερες από 30 χώρες και έδρα στο Ζουγκ της Ελβετίας. Κατασκευάζει μετρητές και σχετικό λογισμικό για επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Είναι εισηγμένη στο ελβετικό χρηματιστήριο και η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνάει τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τη χρήση που έληξε στα τέλη Μαρτίου του 2019 (31/3/2018 - 31/3/2019) ο όμιλος παρουσίασε πωλήσεις που ξεπερνούν το 1,6 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 126 εκατομμυρίων. Η Landis+Gyr AG ήταν αρχικά γνωστή ως Electrotechnisches Institut Theiler και Company, και ιδρύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1905. Μετονομάστηκε εξαιτίας του Heinrich Landis και του Karl Heinrich Gyr που διαδέχθηκαν τον ιδρυτή της Richard Theiler ως διαχειριστές. Η Landis+Gyr σχεδιάζει και κατασκευάζει μια σειρά μετρητικών προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών ηλεκτρισμού, θερμότητας και φυσικού αερίου για ενεργειακές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Το 1924, η Landis+Gyr άνοιξε τα πρώτα της γραφεία εκτός Ελβετίας και ειδικότερα στη Νέα Υόρκη και την Αυστραλία. Εκτός από τα προϊόντα μέτρησης, με την ίδρυση της Cerberus Limited το 1940, η Landis+Gyr επεκτάθηκε και σε προϊόντα πυρασφάλειας. Η Cerberus εξαγοράστηκε αργότερα από την Elektrowatt Limited και αποτελεί σήμερα μέρος της Siemens Building Technologies. Η εταιρεία ήταν επίσης γνωστή για την παραγωγή οπτικών τηλεφωνικών καρτών μέχρι το 2006. Οι τηλεφωνικές κάρτες Landis+Gyr χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές χώρες όπως το Ισραήλ, το Βέλγιο, η Ελβετία, κ.ά. Διάφορες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας συνεργάστηκαν με τη Landis+Gyr προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των καταναλωτών για εργαλεία διαχείρισης της ενέργειας με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών όπως οι British Gas, Iberdrola, Électricité Réseau, Ergon Energy, Ausgrid, Enel, ENDESA κ.ά.

Ομως η Landis+Gyr δεν σταμάτησε να καινοτομεί, προχωρώντας στον δικό της ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και των πελατών της. Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της διαχείρισης χαρτοφυλακίων της Landis+Gyr, John Radgowski, είναι κατανοητά και απροκάλυπτα μανιακός με τη διαχείριση της ενέργειας. Γι’ αυτό δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη ότι εγκατέστησε μια συσκευή αισθητήρα στον ηλεκτρικό του πίνακα και, σχεδόν κάθε μέρα, χρησιμοποιεί τις λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια που καταναλώνει κάθε γραμμή στο σπίτι του για να τροφοδοτήσει μια εφαρμογή στο smartphone του. Εχει ανακαλύψει, για παράδειγμα, ότι το φως στο ντουλάπι της συζύγου του χρησιμοποιεί περισσότερη δύναμη από ό,τι δικαιολογημένα θα έπρεπε, αναφέρουν κύκλοι της Landis+Gyr. Παραδέχεται επίσης ότι η πληροφορία που αναζητάει από τη συσκευή του συχνά δεν έχει καμία σχέση με την ενέργεια. «Η εφαρμογή μού λέει πότε η πόρτα του γκαράζ μου ανεβαίνει και πότε κατεβαίνει», αναφέρει. «Μου λέει πότε κάποιος είναι στο σπίτι». Οπως και ο Radgowski, έτσι και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ανακαλύπτουν τώρα ότι πολλές λειτουργίες μπορούν να ενεργοποιηθούν με εφαρμογές.

Ανακαλύπτουν τι χρειάζεται για μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών που σχετίζονται με την ενέργεια των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Και φαίνεται πως χρειάζονται όλες εκείνες τις συσκευές και εφαρμογές που θα τους επιτρέψουν να σχεδιάσουν τις λύσεις των έξυπνων δικτύων του μέλλοντος. Πολλές από αυτές τις τεχνολογίες ελέγχονται μέσω εφαρμογών smartphone και επίσης συνδέονται με ελεγκτές φωνής όπως το Amazon Alexa και το Google Assistant. Οι αναλυτές του Market Research Future αναμένουν ότι η βιομηχανία φωνητικής αρωγής θα παράγει έσοδα 7,8 δισ. δολ. από έξυπνες εφαρμογές μέχρι το 2023. Επιπλέον, τα τρία τέταρτα των καταναλωτών που ενδιαφέρονται να αγοράσουν έξυπνες οικιακές συσκευές, εκτιμούν τη διαλειτουργικότητα με άλλες συσκευές. Οι καταναλωτές δεν είναι οι μόνοι που δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο του ενεργειακού τους λογαριασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου