Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Η ιστορία και τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης

Η ιστορία και τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης

Η λέξη “τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”.


Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Γιορτάζεται Πέμπτη όχι τυχαία. Λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου.

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Από την Τσικνοπέμπτη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες ολοκληρώνονται με τα Κούλουμα της Καθαρά Δευτέρας.

Η μέρα αυτή είναι ουσιαστικά μέρα προ- ετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία που θα ακολουθήσει την Σαρακοστή.

Ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης έχει πολύ βαθιές ρίζες. Η επικρατέστερη εικασία είναι ότι το έθιμο με το τσίκνισμα του κρέατος κρατάει απο τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

Τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της Τσικνοπέμπτης σε όλη τη χώρα.


Στην Κέρκυρα γιορτάζουν τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”.

Στην Ιο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης ντύνονται μασκαράδες κρεμάνε κουδούνια προβάτων και μπαίνουν σε σπίτια και μαγαζιά του νησιού.

Στην Πάτρα
έχουν το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της.

Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες κι αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή που είναι η τελευταία της Απόκριας και οι ερωτευμένοι ανταλλάσουν δώρα.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης,
μικροί και μεγάλοι κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Στη Νάουσα
που έχει μεγάλη αποκριάτικη παράδοση, οι κάτοικοι συναντιώννται στην πλατεία Καρατάσου με τους "Γενίτσαρους" και τις "Μπούλες".


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου