Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Κυκλοφόρησε η λίστα με τις ειρηνικότερες χώρες: Στην 57η θέση η Ελλάδα - 150η η Τουρκία

Κυκλοφόρησε η λίστα με τις ειρηνικότερες χώρες: Στην 57η θέση η Ελλάδα - 150η η Τουρκία

Στην 57η θέση κατατάσσεται η χώρα μας στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης 2020 που κυκλοφόρησε το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης.

Η χώρα μας βρίσκεται προς το τέλος του γκρουπ των χωρών που θεωρούνται "υψηλά" ειρηνικές. Έχοντας ανέβει 8 θέσεις από πέρσι, μοιράζεται τη θέση με τη Λιβερία, η οποία έχει πέσει κατά μία θέση από το 2019.

Παράλληλα, μαζί με το Βέλγιο, η χώρα μας είναι η πιο βελτιωμένη χώρα στην Ευρώπη.

Από την άλλη η Τουρκία κατατάσσεται 150η μεταξύ 163 χωρών. Στην δείκτης του ινστιτούτου το 2019, η Τουρκία είχε πέσει στην 152η θέση από την 149η στην κατάταξη. Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση, η Τουρκία παραμένει η λιγότερο ειρηνική χώρα στην Ευρώπη. "Η Τουρκία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που κατατάσσεται στις 25 λιγότερο ειρηνικές χώρες", ανέφερε η έκθεση. Η Τουρκία σημείωσε αύξηση 8,3% στο ποσοστό φυλακίσεων σε ένα έτος, από 318 κρατούμενους ανά 100.000 ανθρώπους σε 344 άτομα, ανέφερε η έκθεση.

Παράλληλα η έκθεση επισημαίνει την τεράστια ευθύνη της Τουρκίας στις εντάσεις με την Ελλάδα, κυρίως στο θέμα του μεταναστευτικού.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης κατατάσσει 163 ανεξάρτητα κράτη ανάλογα με το επίπεδο ειρήνικότητας. Είναι το κορυφαίο μέτρο παγκόσμιας ειρήνης στον κόσμο. Η έκθεση παρουσιάζει μια ανάλυση των τάσεων της ειρήνης, της οικονομικής της αξίας και του τρόπου ανάπτυξης ειρηνικών κοινωνιών.

Οι πιο βελτιωμένες χώρες είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, το Μπαχρέιν, η Νότια Αφρική και οι Ονδούρες, ενώ αυτές που χειροτέρευσαν σε μεγαλύτερο βαθμό είναι η Χιλή, ο Νίγηρας, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα και το Μπενίν.

Η Ισλανδία παραμένει η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, μια θέση που κατείχε από το 2008. Μοιράζεται την κορυφή του δείκτη με τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Δανία.

Το Αφγανιστάν είναι η λιγότερο ειρηνική χώρα στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ακολουθούμενο από τη Συρία, το Ιράκ, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη.


Ειρηνικότητα 2
 Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου