Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Διαγωνισμούς ανά περιοχή προτείνει ο ΑΔΜΗΕ για την επίλυση της "εξίσωσης" ηλεκτρικός χώρος και διείσδυση των ΑΠΕ



Την διενέργεια διαγωνισμών από τη ΡΑΕ με συγκεκριμένο μέγεθος ισχύος ανά περιοχή ενδιαφέροντος προτείνει η ΑΔΜΗΕ προκειμένου
...

 

 να επιτευχθεί με τον βέλτιστο τρόπο η περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Αναγνωρίζοντας το προφανές ότι δηλαδή, όσο αυξάνονται τα έργα που εντάσσονται στο Ηλεκτρικό Σύστημα, ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος περιορίζεται, ο ΑΔΜΗΕ υπογραμμίζει την ανάγκη στρατηγικών παρεμβάσεων που θα αποτρέψουν φαινόμενα κορεσμού και ταυτόχρονα θα επιτρέψουν την μέγιστη διείσδυση των ΑΠΕ.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του energypress για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, «προκειμένου να αποφευχθεί η μη βέλτιστη ανάπτυξη του Συστήματος και του Δικτύου, η περαιτέρω διάθεση του ηλεκτρικού χώρου για ανάπτυξη ΑΠΕ θα πρέπει να γίνεται με στρατηγικό τρόπο».

Υπό το πρίσμα αυτό, ο ΑΔΜΗΕ προτείνει την λύση διενέργειας διαγωνισμών από τη ΡΑΕ με συγκεκριμένο μέγεθος ισχύος ανά περιοχή ενδιαφέροντος.

Από τα 7,2 GW εγκατεστημένων ΑΠΕ στη χώρα, η κατανομή μεταξύ των περιφερειών της χώρας παρουσιάζει μεγάλες διαφορές, όπως αποδεικνύεται από την επεξεργασία των ανάλογων στοιχείων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Αττική 480 MW

Κεντρική Μακεδονία 700 MW

Κρήτη 310 MW

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 800 MW

Νότιο Αιγαίο 30 MW


Σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ΑΔΜΗΕ, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι εντός του 2020 έχουν δεχτεί 63 αιτήματα σύνδεσης στο σύστημα, συνολικής ισχύος περίπου 1 GW, και από τα οποία έχουν ικανοποιήσει σχεδόν τα 800 MW. Τέλος, εντός του 2020, επίσης, ο ΑΔΜΗΕ έχει υπογράψει 20 συμβάσεις σύνδεσης, με συνολική ισχύ περί τα 900 MW. Σε γεωγραφικούς όρους, τα εν λόγω έργα παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση στη Βόρεια Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία. 

 

 

Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου