Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

ΑΔΜΗΕ: Αναθεώρηση του ΔΠΑ 2021-2030 με νέα έργα επείγοντος χαρακτήρα σε Εύβοια και Λαμία – Προς υποβολή στη ΡΑΕ για έγκριση



Σε τροποποιήσεις του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) 2021-2030 προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ, με το αναθεωρημένο ΔΠΑ να αναμένεται να σταλεί...

 εντός των επόμενων ημερών στη ΡΑΕ προς έγκριση του τελικού του σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ένας σημαντικός λόγος για την αναθεώρηση ήταν η προσθήκη έργων με επείγοντα χαρακτήρα, και τα οποία θα πρέπει επομένως να ξεκινήσουν εντός του 2021, ώστε να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Η μία ομάδα καινούριων έργων αφορά την ενίσχυση του Συστήματος 400 kV στην Εύβοια, και πιο συγκεκριμένα την περιοχή της Χαλκίδας. Σκοπός είναι να αποκατασταθούν οι καταστροφές που προκλήθηκαν το καλοκαίρι του 2020 από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο διπλό υπόγειο καλωδιακό τμήμα της γραμμής μεταφοράς ΚΥΤ Λάρυμνας - ΚΥΤ Αλιβερίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η άμεση παραλλαγή του συγκεκριμένου τμήματος. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, προστέθηκαν επίσης έργα περιφερειακά της Λαμίας, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ε65. Τα έργα αυτά αφορούν παραλλαγές των γραμμών μεταφοράς 400 kV και 150 kV σε σημεία που εμπλέκονται με τον αυτοκινητόδρομο, ενώ θα ολοκληρωθούν εντός του 2021.

Στην περίπτωση έργων κοινής ωφελείας (όπως είναι οι αυτοκινητόδρομοι), ο Διαχειριστής θα πρέπει να προβαίνει άμεσα στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, που θα επιτρέψουν την υλοποίησή τους. Επομένως, για να δρομολογηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι παρεμβάσεις για τον Ε65 , τα έργα αυτά εντάχθηκαν στο αναθεωρημένο ΔΠΑ. Παράλληλα, στο τελικό Σχέδιο του Προγράμματος Ανάπτυξης, έχει γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων αναφορικά με την εκτίμηση της απαιτούμενης ψυχρής εφεδρείας στα διασυνδεδεμένα νησιά.

Υπενθυμίζεται πως στο ΔΠΑ 2021-2030 έχουν ενταχθεί τα έργα διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία ολοκληρώνεται το φάσμα των σχεδιαζόμενων νησιωτικών διασυνδέσεων σε ορίζοντα δεκαετίας. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ έχει υποβάλει στη ΡΑΕ το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2031, το προκαταρκτικό σχέδιο του οποίου είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του έτους.

Το νέο ΔΠΑ 2022-2031 αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ το προσεχές διάστημα. Σε αυτό περιλαμβάνεται η επίσπευση της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας, καθώς και η διερεύνηση υλοποίησης και νέων διεθνών διασυνδέσεων. Επίσης, δίνουν το «παρών» για πρώτη φορά έργα αποθήκευσης, με την προτεινόμενη εγκατάσταση ενός συστήματος συσσωρευτών στη Νάξο και μίας ανάλογης πιλοτικής μονάδας μπαταριών στον Υποσταθμό στη Θήβα.



Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου