Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Δύο μνηστήρες για το mega-ΣΔΙΤ οπτικών ινών Ultra-Fast Broadband



Ο όμιλος ΟΤΕ και το σχήμα Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) - Τέρνα Ενεργειακή θα μοιραστούν όπως φαίνεται...

το μεγάλο ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας που δεν καλύπτεται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις οκτώ εταιρείες που συμμετείχαν στον ανταγωνιστικό διάλογο, προσφορές τελικά υπέβαλαν οι δύο. Εκτός της διαδικασίας έμειναν οι Wind, Vodafone, ΔΕΗ, AVAX, Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ και Ιντρακομ.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστό το ποιες περιοχές από τις επτά που έχουν καθοριστεί στον διαγωνισμό θα αναλάβει ο κάθε ανάδοχος. Κάθε περιοχή (lot) έχει παρόμοιο προϋπολογισμό (περίπου 100 εκατ. ευρώ το καθένα) και περίπου τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων (περίπου 110-120 χιλιάδες συνδέσεις το καθένα).

Υπενθυμίζεται ότι το Ultra-Fast Broadband (UFBB) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας. Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. Ευρώ (πλέον ΦΠΑ), με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση.

Το UFBB αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps και στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της "Κοινωνίας των Gigabit".


Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου