Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Ανοίγει ο δρόμος για ολοκλήρωση του “Δυτικού Διαδρόμου” στην Πελοπόννησο – Εγκρίθηκε η τροποποίηση της ΑΕΠΟ για παράκαμψη της μονής

 

Το έναυσμα για το επόμενο βήμα του πολύπαθου έργου του “Δυτικού Διαδρόμου” για τη διασύνδεση του ΚΥΤ Μεγαλόπολης, με την υφιστάμενη γραμμή...

 μεταφοράς 400 KV Αχελώου-Διστόμου έδωσε το ΥΠΕΝ, εγκρίνοντας την τροποποίηση της σχετικής ΑΕΠΟ.

Συγκεκριμένα, η τροποποίηση της ΑΕΠΟ για τη Γραμμή Μεταφοράς (Γ.Μ.) 400kV KYT ΠΑΤΡΩΝ – KYT ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ που ενέκρινε το ΥΠΕΝ περιλαμβάνει την παραλλαγή τμήματος μήκους 2,6 χλμ, στην περιοχή της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας Καλαβρύτων, με τη μετακίνηση επτά πυλώνων δυτικότερα, σε νέες θέσεις.

Με τη μετακίνηση των πυλώνων λύνεται το πρόβλημα που είχε προκύψει με τις αντιδράσεις των μοναχών της Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων για την εγκατάσταση των τελευταίων πυλώνων του έργου, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98%, σε απόσταση 0,5 χλμ από το μοναστήρι. Οι προσφυγές των μοναχών στη δικαιοσύνη και η δικαίωσή τους οδήγησαν σε περαιτέρω καθυστέρηση του έργου, που πλέον μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Κατόπιν συνεννόησης με τον ΑΔΜΗΕ, το ΥΠΕΝ κατέληξε στην προώθηση της συγκεκριμένης λύσης, που συνεπάγεται μεν μια σχετική καθυστέρηση, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για τις περιοχές όπου θα εγκατασταθούν πλέον οι πυλώνες και την κατασκευή του εναπομείναντος μέρος του έργου, όμως δρομολογείται πλέον η οριστική επίλυση των προβλημάτων που επιτείνουν την υφιστάμενη άσχημη κατάσταση στο ηλεκτρικό σύστημα της Πελοποννήσου.

Κι αυτό γιατί όχι μόνο θα δημιουργηθεί ο απαιτούμενος επιπλέον χώρος για τη σύνδεση στο δίκτυο νέων έργων ΑΠΕ, αλλά και θα μπορεί η Μονάδα V του ΑΗΣ Μεγαλόπολης να προσφέρει πλέον πλήρη ισχύ στο δίκτυο της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η Πελοπόννησος παραμένει η μοναδική περιοχή της ηπειρωτικής χώρας που δεν είναι συνδεδεμένη στην υπερυψηλή τάση (400 kV), κάτι που πλέον θα αντιμετωπιστεί με την ολοκλήρωση του “Δυτικού Διαδρόμου”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ, μετά την έγκριση της τροποποιημένης ΑΕΠΟ ο χρόνος που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση του έργου συναρτάται πλέον από την ταχύτητα με την οποία θα εγκρίνει τις εργασίες η Δασική Υπηρεσία, αλλά και από το αν θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες απαλλοτριώσεις. Αυτό σημαίνει από 6 μήνες έως και πάνω από 1 χρόνο, ανάλογα με τις εξελίξεις. 

 

Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου