Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για απάτες εις βάρος ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων στις Σποράδες



Η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνει τους πολίτες για επιχειρούμενες απάτες με επίκληση της ιδιότητας του αστυνομικού εις βάρος ιδιοκτητών τουριστικών...

καταλυμάτων σε νησιά των Σποράδων.

Oι επιτήδειοι, προφασιζόμενοι κράτηση καταλύματος για συναδέλφους τους δήθεν αστυνομικούς, επιχειρούν να αποσπάσουν αριθμούς και κωδικούς PIN τραπεζικών καρτών ή προσωπικούς κωδικούς e-banking, με απώτερο στόχο τη μεταφορά χρηματικών ποσών.

Συνιστάται οι πολίτες να μην καταχωρίζουν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links) και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα τους προσωπικούς τους κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά όπου επιτήδειοι επικοινώνησαν με ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε νησιά των Σποράδων επικαλούμενοι την ιδιότητα του αστυνομικού, εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή των επαγγελματιών του κλάδου για την αποφυγή εξαπάτησής τους.

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι δράστες επικοινωνούν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων επικαλούμενοι ότι είναι αστυνομικοί και ότι υπηρετούν στις τοπικές αστυνομικές αρχές. Προφασιζόμενοι την κράτηση δωματίων για συναδέλφους τους και την καταβολή σχετικών χρηματικών ποσών, επιχειρούν να αποσπάσουν αριθμούς και κωδικούς PIN τραπεζικών καρτών ή προσωπικούς κωδικούς e-banking, μέσω υπερσυνδέσμων (links) που αποστέλλουν στα κινητά τους τηλέφωνα, με απώτερο στόχο (οι δράστες) να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμών των ιδιοκτητών και να πραγματοποιήσουν μεταφορές χρηματικών ποσών.

Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά εξαπάτησης, συνιστάται στους ιδιοκτήτες/υπεύθυνους τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και γενικότερα στους πολίτες:Να αποφεύγουν τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων και σε καμία περίπτωση να μην κοινοποιούν σε τρίτους τους προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.
Να πληκτρολογούν στον φυλλομετρητή (browser) τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζάς τους και να μην μπαίνουν σε αυτήν μέσω υπερσυνδέσμων (links). Σε κάθε περίπτωση να βεβαιωθούν ότι η σελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής στην οποία συνδέονται είναι η αυθεντική.
Να μη συμπληρώνουν φόρμες με τα προσωπικά τους στοιχεία όταν τους αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μέσω μηνυμάτων (SMS, social media κ.λπ.).

Επιπλέον, οποτεδήποτε γίνει αντιληπτή περίπτωση απάτης, να ενημερώνονται αμέσως η Τράπεζα και οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, την 11η.5.2022, εκδόθηκε Δελτίο Τύπου σχετικά με ενημέρωση για την αποφυγή εξαπάτησης ιδιοκτητών / υπεύθυνων ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, εν όψει και της θερινής τουριστικής περιόδου.


Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου