Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

ΑΔΜΗΕ: 4 προσφορές για τα καλωδιακά τμήματα των διασυνδέσεων Σερίφου, Μήλου και Φολεγάνδρου – Συμβασιοποίηση εντός 2022



Στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχων μπήκε και ο δεύτερος διαγωνισμός για τη διασύνδεση της Σερίφου, της Μήλου και της Φολεγάνδρου, στο πλαίσιο...

της Δ΄ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων, με την υποβολή προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα που θα επιτρέψουν την κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα των νησιών από το ηπειρωτικό σύστημα.

Ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει ο ΑΔΜΗΕ για τα καλωδιακά τμήματα χωρίζεται σε δύο σκέλη, με το πρώτο να αφορά τα χερσαία και υποθαλάσσια καλώδια για τις διασυνδέσεις Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος. Το δεύτερο σκέλος αφορά τα καλώδια για τη διασύνδεση Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Θήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό κατατέθηκαν τέσσερις προσφορές συνολικά, δύο σε κάθε σκέλος.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών υποσταθμών (έναν σε κάθε νησί) που προβλέπονται να κατασκευασθούν για την άρση της «ενεργειακής απομόνωσής» τους. Στον διαγωνισμό αυτό είχαν υποβληθεί έξι προσφορές, από τρεις σε κάθε ένα από τα δύο σκέλη του, οι οποίες βρίσκονται στη φάση τεχνικής και οικονομικής αξιολόγησης.

Τόσο για τους υποσταθμούς όσο και για τα καλωδιακά τμήματα, στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι τα έργα να συμβασιοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους. Έτσι, μέσα στο 2023 θα μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της Δ΄ Φάσης προβλέπεται επίσης η διασύνδεση της Σαντορίνης, με τα αντίστοιχα έργα να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από τις αρχές Μαΐου, μετά και την επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών, που πραγματοποιήθηκε με εκδήλωση στο νησί. Στην περίπτωση της Θήρας, ανάδοχος για τον υποσταθμό που κατασκευάζεται στο νησί είναι η κοινοπραξία της Damco Energy με την κινεζική Xian Electric. Τα καλωδιακά τμήματα έχει αναλάβει η Hellenic Cables.

Όπως είχε αναφέρει στην εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, τα έργα για τη διασύνδεση της Θήρας θα ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η «άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης» των υπόλοιπων νησιών αναμένεται να ολοκληρωθεί έναν χρόνο αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τη Σαντορίνη, τη Σέριφο, τη Μήλο και τη Φολέγανδρο, που θα διασυνδεθούν άμεσα, κατά τη Δ΄ φάση θα διασυνδεθούν έμμεσα έξι ακόμη νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων (Ανάφη, Κίμωλος, Σίκινος, Σίφνος, Κύθνος και Θηρασιά), ανεβάζοντας έτσι σε 10 τα νησιά που πρόκειται να «μπουν στην πρίζα». Με την ολοκλήρωση των έργων, θα «πέσει η αυλαία» στο σύνολο του πρότζεκτ διασύνδεσης των Κυκλάδων, για την αξιόπιστη, οικονομική και επαρκή ηλεκτροδότηση όλων των Κυκλάδων για τα επόμενα 30-40 χρόνια, μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος.

Μόνο από τη Δ΄ Φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων, υπολογίζεται ότι οι καταναλωτές θα εξοικονομούν περί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Παράλληλα κάθε χρόνο θα αποτρέπεται η έκλυση στην ατμόσφαιρα 100.000 τόνων CO2, ενώ θα δημιουργηθεί νέος ηλεκτρικός «χώρος» για τη διασύνδεση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW περίπου.


Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου