Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Εντυπωσιακές οι επιδόσεις της μονάδας βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης – Έτοιμη νέα μονάδα στη Θήβα, άλλες 15 υπό κατασκευή



Ρεύμα ισοδύναμο με τις ανάγκες 7.000 νοικοκυριών παράγει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο, που λειτουργεί μέσα στον ΧΥΤΑ...

της Μαυροράχης. Στη μονάδα αυτή, δυναμικότητας 3,5 MW, καταλήγουν οι αγωγοί που συγκεντρώνουν το βιοαέριο, κυρίως μεθάνιο, που προκύπτει από την οργανική ύλη που είναι συσσωρευμένη στο ΧΥΤΑ. Στη συνέχεια γίνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που ισοδυναμεί με 26.500 MWh το χρόνο.

Το μήνυμα μιας άλλης λογικής στη διαχείριση των αποβλήτων, εκείνης που κινείται προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας και θα είναι υπέρ των πολιτών, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής έστειλε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, κατά την επίσημη παρουσίαση της μονάδας βιοαερίου στη Μαυροράχη, που λειτουργεί εδώ και ενάμισι χρόνο. Ο ίδιος επισήμανε ότι η μονάδα παράγει ηλεκτρική ενέργεια που αντιστοιχεί στις ανάγκες ηλεκτροδότησης 7.000 νοικοκυριών και παράγεται στο ένα τέταρτο του κόστους του φυσικού αερίου, το οποίο μάλιστα είναι και εισαγόμενο.

Ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι πριν τρία χρόνια μόλις τρεις μονάδες ήταν σε λειτουργία, πέντε σε κατασκευή, καμία σε δημοπράτηση. Σήμερα, λειτουργούν έξι μονάδες και σε δυο μήνες θα λειτουργήσει η μονάδα της Θήβας ενώ δέκα πέντε είναι υπό κατασκευή, ενώ στο επόμενο τετράμηνο δημοπρατηθούν οι μονάδες ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου και ξανά της Κέρκυρας και της Καβάλας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ήδη «υπάρχει σύνταξη μελέτης που θα προβλέπει και διάλογο και με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και με τους φορείς της οικονομίας, περί το τέλος του χρόνου, για το πώς η χώρα στο σύνολό της θα αντιμετωπίσει καλύτερα την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων». Πρόσθεσε ακόμη ότι διασφαλίστηκαν με την ΕΕ νέες μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης 600 εκ. Ευρώ.

Μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης της μονάδας, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Kεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης τόνισε ότι ο χώρος της Μαυροράχης εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί όλους τους Θεσσαλονικείς ενώ στο χώρο αυτό γίνεται η διαχείριση 1500 τόνων απορριμμάτων ημερησίως δίχως ίχνος περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Παράλληλα υπέγραψε σήμερα με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας τη σύμβαση για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού για τη διαχείριση των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. Αναφέρθηκε, τέλος, και στο θέμα των καφέ κάδων για το οποίο εκτίμησε ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για την ξεχωριστή διαλογή των οργανικών αποβλήτων.

Ο αντιπρόεδρός της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μεταξύ τους (ΦΟΔΣΑ, ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, περιφέρεια και δήμοι) αλλά και στην πρόταση του ΦΟΔΣΑ για την Εγνατία για τη διαχείριση των απορριμμάτων που προβλέπει τη μεταφορά των απορριμμάτων μέσω σιδηροδρόμου χρησιμοποιώντας τον άξονα της Εγνατίας. Άλλωστε, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας υπογράμμισε ότι επόμενο βήμα για την Κεντρική Μακεδονία είναι η διαλογή στην πηγή καθώς η περιφέρεια αυτή τη στιγμή χρηματοδοτεί δεκάδες δήμους για να έχουν πράσινα σημεία στη γειτονιά τους και να γίνεται εκεί επαναχρησιμοποίηση.

Σημειώνεται ότι μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο λειτουργεί από το 2006 και στον χώρο ταφής απορριμμάτων των Ταγαράδων, ο οποίος σταμάτησε τότε να υποδέχεται απορρίμματα.


Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου