Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Μίνι ενεργειακή κρίση στις τιμές χονδρικής του ρεύματος - Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του Ιουλίου



Σε τιμές μίνι ενεργειακής κρίσης κινείται μέχρι στιγμής τον Ιούνιο η χονδρική τιμή του ρεύματος, εξέλιξη η οποία προμηνύει σημαντικές αυξήσεις...

στα τιμολόγια που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα για το μήνα Ιούλιο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η μέση τιμή χονδρικής του μηνός Ιουνίου βρίσκεται μια ανάσα πριν τα 100 ευρώ/MWh στα 98,03 ευρώ/MWh.

Μάλιστα χθες και σήμερα είχαμε αλλεπάλληλα υψηλά μηνών για την χονδρική τιμή του ρεύματος: χθες Δευτέρα η τιμή διαμορφώθηκε στα 124,74 ευρώ/MWh ενώ σήμερα Τρίτη θα ανέβει ακόμη πιο ψηλά στα 131,74 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη τιμή να θυμίζει εποχές ενεργειακής κρίσης στα 320 ευρώ/MWh.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους καταναλωτές και τα τιμολόγια του Ιουλίου που θα ανακοινωθούν;

Πρέπει να θυμίσουμε ότι το Μάιο η τιμή χονδρικής του ρεύματος ήταν 81,08 ευρώ/MWh, με τις λιανικές τιμές να ξεκινούν από τα 11,8 λεπτά/KWh και να φτάνουν μέχρι τα 17 λεπτά/KWh με την ποσοστιαία αύξηση να ξεκινά από το 11% και να φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 70%.

Με βάση τη μέχρι στιγμής διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς η αύξηση φτάνει το 20,9% που σημαίνει ότι θα δούμε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια που θα κινηθούν από τα 14 έως τα 20 λεπτά/KWh εάν οι πάροχοι μετακυλήσουν την αύξηση της χονδρικής χωρίς να κάνουν περαιτέρω εκπτώσεις.

Οι καταναλωτές αξίζει να λάβουν υπόψη τους την εκτίμηση που υπάρχει στην ενεργειακή αγορά ότι οι τιμές του ρεύματος δεν αναμένεται να σταθεροποιηθούν το επόμενο διάστημα όπως δείχνει και η διακύμανση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου που επηρεάζει άμεσα τις τιμές του ρεύματος. Μέσα στον Ιούνιο η τιμή TTF έφτασε ακόμη και πάνω από τα 36 ευρώ/MWh ενώ αυτές τις μέρες κινείται στα 34 ευρώ/MWh. Με τους αναλυτές να προβλέπουν συνέχιση των υψηλών τιμών για τις επόμενες εβδομάδες, είναι σαφές ότι και οι τιμές του ρεύματος θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει για τους καταναλωτές ότι μοναδικό καταφύγιο είναι τα σταθερά τιμολόγια διάρκειας από 4 έως 6 μήνες που είναι διαθέσιμα: είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές για τα σταθερά τιμολόγια ξεκινούν από τα 8,8 λεπτά/KWh (με πάγιο στις περισσότερες περιπτώσεις στα 9,9 ευρώ) όταν η μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων του Ιουνίου είναι στα 15 λεπτά/KWh. Εάν συνυπολογιστεί το πάγιο των σταθερών τιμολογίων για μια μέση κατανάλωση το κόστος διαμορφώνεται περίπου στα 12 λεπτά/KWh δηλαδή είναι χαμηλότερη από τη μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων του Ιουνίου, πολώ δε μάλλον από τις τιμές που θα ανακοινωθούν για τον Ιούλιο.


Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου