Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Δεν βλέπει μεγάλη άνοδο της ζήτησης ο ΔΕΔΔΗΕ λόγω ηλεκτροκίνησης και αντλιών θερμότητας



Ήπια άνοδο της ζήτησης αναμένει ο ΔΕΔΔΗΕ ως το 2030 λόγω της ηλεκτροκίνησης και των αντλιών θερμότητας στα σενάρια που ανέλυσε...

 στο σχέδιο ανάπτυξης 2024-2028, το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, τα σενάρια αυτά έχουν ως εξής:


Σενάριο 1: Ηλεκτροκίνηση σύμφωνα με το εμπροσθοβαρές σενάριο του ΕΣΕΚ

Σενάριο 2: Ηλεκτροκίνηση σύμφωνα με σενάριο αυξημένης διείσδυσης οχημάτων

Σενάριο 3: Σενάριο 1 και αιτήματα μεγάλης ισχύος

Σενάριο 4: Σενάριο 2 και υπό εξέταση αιτήματα μεγάλης ισχύος



Ο διαχειριστής λαμβάνει υπόψη, όπως είναι φυσικό, τις νέες τάσεις όπως την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των αντλιών θερμότητας.

Συγκεκριμένα, στην ηλεκτροκίνηση καταγράφονται τα δύο σενάρια του ΕΣΕΚ (2023) που κάνουν λόγο για διείσδυση 24,1% ή 30% (εμπροσθοβαρές) το 2030. Υπάρχει, επίσης, ακόμη ένα επιθετικό σενάριο αν απαγορευτούν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης που ανεβάζει το ποσοστό των ηλεκτρικών στο 90%, αν και πλέον θεωρείται πολύ δύσκολο να συμβεί.

Για τον υπολογισμό του φορτίου των ηλεκτρικών οχημάτων Eev (MWh), λαμβάνεται υπόψη ότι τα ηλεκτρικά οχήματα καταναλώνουν 20 kWh ανά 100 km.

Στην περίπτωση των αντλιών θερμότητας, ο ΔΕΔΔΗΕ καταγράφει ότι το πλήθος των κατοικιών που αναμένεται να αναβαθμισθούν ενεργειακά με αντλίες μέχρι το 2030, ανέρχεται σε 438.000 κατοικίες, ενώ το αντίστοιχο πλήθος των κτιρίων του τομέα υπηρεσιών ανέρχεται σε 170.000 κτίρια.

Η εκτίμηση των ενεργειακών αναγκών για τις κατοικίες που θα αντικαταστήσουν το κλασσικό σύστημα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας υπολογίστηκε της τάξης των 0,2 TWh κατ’ έτος. Όμως, επειδή έχει ήδη παρατηρηθεί αύξηση της ζήτησης κατά τις χειμερινές περιόδους και σε μεγάλες κακοκαιρίες, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια έχει ήδη υποκαταστήσει άλλες μορφές θέρμανσης, εκτιμήθηκε ότι η θέρμανση με αντλίες θερμότητας θα λειτουργήσει κατά ένα μικρό ποσοστό προσθετικά ως προς την υφιστάμενη κατάσταση. Ομοίως και για τα κτίρια του τομέα υπηρεσιών θεωρήθηκε ότι οι αντλίες θερμότητας θα υποκαταστήσουν σημαντικό μέρος άλλων συστημάτων θέρμανσης-ψύξης (π.χ. κεντρικές ή αυτόνομες μονάδες κλιματισμού).

Τέλος, σημαντική επιπλέον ζήτηση μπορούν να επιφέρουν τα αιτήματα μεγάλης ισχύος, τα οποία αφορούν μεγάλες υποδομές όπως σε αεροδρόμια, νοσοκομεία, βιομηχανίες κτλ. Η προσθήκη τους μπορεί να ανεβάσει τη ζήτηση από τις 48,5 TWh του πρώτου σεναρίου σε πάνω από 53 TWh.


Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου