Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Υπάρχει λόγος να πεταχτείς για μονοήμερη στη Θήβα



Αν η ελληνική ιστορία ήταν τάξη σχολείου, η Θήβα θα ήταν εκείνο το τυπάκι που κάθεται πάντα τελευταίο θρανίο, φορώντας στενό τζιν και...

 μαύρο φούτερ με κουκούλα που μισοκρύβει τα μάτια. Η Θήβα του Οιδίποδα, η Θήβα που διάλεξε τη λάθος πλευρά της Ιστορίας στους Περσικούς Πολέμους, η Θήβα του ενός και μόνου στρατηγού που νίκησε την ανίκητη Σπάρτη, η Θήβα που την έκανε κολυμπηθρόξυλο ο Φίλιππος κατηφορίζοντας από τη Μακεδονία, η Θήβα που όταν όλοι οι άλλοι είχαν γείτονες, εκείνη είχε μόνο εχθρούς. Αν τα δεις από απόσταση, τα κακά παιδιά της Ιστορίας είναι πάντα κουλ. Κι έχουν τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες να πουν.

Μπορεί η Θήβα να μην έχει την καρτποσταλική ομορφιά των κλασικών εκδρομικών προορισμών, έχει όμως κάτι που μπορεί να είναι και σημαντικότερο: Ενδιαφέρον. Το Αρχαιολογικό της Μουσείο είναι, όπως σου έχουμε ξαναπεί, από μόνο του λόγος για εκδρομή, δεν είναι όμως ο μοναδικός. Φοβερό φαγητό σε καλές τιμές, κάστρο με συναρπαστική θέα στην γύρω περιοχή, αρχαίο θέατρο, και καταρράκτες που δεν θα χρειαστεί να περπατήσεις δύο ώρες για να τους προσεγγίσεις, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους να την επισκεφθείς.

Εν αρχή ην το μουσείο


Σε πέντε χιλιάδες χρόνια απλώνεται η Ιστορία της Θήβας, την οποία αφηγείται το έξοχο Αρχαιολογικό Μουσείο της, ξεκινώντας από μικροσκοπικά αγαλματίδια σφηκών σαν εκείνη που έθεσε το περιλάλητο αίνιγμα στον Οιδίποδα και πινακίδες γραμμένες στο αρχαιότερο ίσως αλφάβητο που έχουμε βρει στην Ελλάδα, και φτάνοντας ως τους πύργους Καταλανών και Ναβαρραίων που (το ‘ξερες; δεν το ‘ξερες) είχαν τη Θήβα κομμάτι των βασιλείων τους τα σωτήρια έτη γύρω στο 1300 μ.Χ.



Ενδιάμεσα, θα περάσεις από την εποχή του χαλκού, γύρω στο 2000 π.Χ. για όσους δεν πρόσεχαν στο σχολείο, θα συνεχίσεις στον αιώνα που στην Αθήνα τον λέγαμε χρυσό (τον 5ο ντε), θα χαζέψεις με τα χρυσά κοσμήματα της εποχής μετά τον Αλέξανδρο (ελληνιστική περίοδο τη λέμε αυτή) προτού περάσεις σε Ρωμαίους αυτοκράτορες, βυζαντινά ψηφιδωτά, βενετσιάνικα νομίσματα και πήλινους λουλάδες της οθωμανικής περιόδου.

Αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, ή αν θέλεις να κάνεις μια γρήγορη επανάληψη στο τέλος, ο εξώστης του μουσείου λειτουργεί και ως σύντομη διαδρομή. Αν τον ακολουθήσεις μέχρι εκεί που τελειώνει, θα σε βγάλει σε έναν στεγασμένο αρχαιολογικό χώρο στα θεμέλια του μουσείου, για να δεις ένα σπίτι της τρίτης χιλιετίας π.Χ., τάφους από τον 17ο αιώνα π.Χ. και ίχνη του μυκηναϊκού τείχους της Καδμείας.

Έχει και καταρράκτες, πάμε μια βόλτα;


Ούτε μισάωρο με το αυτοκίνητο από το μουσείο, οι καταρράκτες της Πέτρας είναι εύκολα προσβάσιμοι, ακόμα και για όσους εκδράμουν με πιτσιρίκια: Μιλάμε για 5-7 λεπτά περπάτημα σε ωραίο, απολύτως βατό μονοπάτι από εκεί που αφήνεις το αυτοκίνητο. Στη διαδρομή θα βρεις ξύλινα παγκάκια του πικνίκ αν θέλεις να στήσεις μικρό ή μεγαλύτερο τσιμπούσι πλάι σε τρεχούμενα νερά, το δε τοπίο είναι ειδικά αυτή την εποχή φαντασμαγορικό, στρωμένο με τα χρυσοκόκκινα φύλλα των πλατανιών.

Πεζοπόροι της καρδιάς μας, εδώ είστε

Ακριβώς έξω από την Θήβα, ένα 5λεπτο με το αυτοκίνητο από το κέντρο, θα βρεις το υπέροχο Δάσος του Μοσχοποδίου, με τα πεύκα του, τα δασικά δρομάκια που είναι όνειρο για διαδρομές με ποδήλατο, αλλά και τα μονοπάτια που το διασχίζουν, στα οποία θα βρουν τον παράδεισό τους οι πεζοπόροι ανάμεσά μας. Αν το λέει η καρδούλα σου, η κυκλική διαδρομή που το διασχίζει όλο έχει μήκος 16 χιλιόμετρα, τίποτα όμως δεν σε εμποδίζει να περπατήσεις ένα μόνο τμήμα της, ή να ακολουθήσεις τον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών & Ποδηλάτων Θήβας σε μια από τις εξορμήσεις που διοργανώνει συχνά για ενήλικες και παιδιά. Λεπτομέρειες εδώ.

Για Ορχομενό, καλά πάμε;


Δύσκολο το δίλημμα «φύση ή Ιστορία» αλλά αν είσαι πρωινός τύπος κι έχεις πρόγραμμα, όλα τα προλαβαίνεις: Στο 40λεπτο οδήγησης από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, θα βρεις το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο του Ορχομενού που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., και από το οποίο ξεκινά η ωραία πεζοπορική διαδρομή που θα σε φέρει σε μία περίπου ώρα στην περίφημη Ακρόπολη του Ορχομενού, για να δεις τον πύργο και τα τείχη που έχτισαν εδώ οι Μακεδόνες.



Ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, ο μύθος λέει ότι γεννήθηκαν οι Τρεις Χάριτες, οι οποίες αργότερα έλουζαν στα νερά της πηγής τους την Αφροδίτη. Αυτή η πηγή αναβλύζει μέχρι σήμερα, κι είναι ένας όμορφα διαμορφωμένος χώρος αναψυχής, ό,τι πρέπει για να κάτσεις και να πάρεις μια βαθιά ανάσα, χαζεύοντας το φυσικό τοπίο του και ξεχνώντας τι ώρα είναι.

Πηγαίνοντας από την Θήβα στον Ορχομενό…


Ωραία παράκαμψη είναι το Ιερό του Απόλλωνα Πτώου στο Ακραίφνιο (χάρτης εδώ) που ήταν εκτός από ιερό και μαντείο, κι όχι μαντείο ό,τι κι ό,τι: Ένα από τα μόνο δύο αλάθητα σε όλη την Ελλάδα –το άλλο είναι το Αμφιαράειο του Ωρωπού, αν αναρωτιέσαι. Μπορεί σήμερα από το ιερό παύλα μαντείο να μην σώζεται σχεδόν τίποτα, είναι όμως φανταστική η διαδρομή μέχρι εδώ, που περνά από ένα παρατηρητήριο με απίστευτη θέα στην πεδιάδα και τη λίμνη της Υλίκης, και ωραιότατη η βόλτα στο καταπράσινο λοφάκι που φιλοξενούσε το μαντείο, στην πλαγιά του οποίου κυλά ακόμα το ρυάκι. Εδώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Ακρόπολη του Ακραίφνιου, από την οποία σώζεται τμήμα των τειχών του 4ου αιώνα π.Χ. Και οι δύο αρχαιολογικοί χώροι είναι επισκέψιμοι χωρίς ωράριο και χωρίς εισιτήριο.

Φτάνουν τα αρχαία, για φαΐ πείτε τώρα


Χαλάμε εμείς χατήρια; Στην Θήβα την Επτάπυλη, την πολυχρονεμένη, θα πιάσεις τραπεζάκι για φανταστικά ψητά αλλά και μαγειρευτά της ημέρας στη Λαδόκολλα, που απλώνει και τραπεζάκια έξω αν πετύχεις ωραία λιακάδα. Στα οπωσδήποτε σημείωσε το αρνάκι στη λαδόκολλα, το κοντοσούβλι και το μπιφτέκι γεμιστό με κεφαλοτύρι. Μαζί με κρασάκια ή μπύρες, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20€ το άτομο. Το ίδιο ισχύει και για το πανέμορφο Φαγοποτείο Κόλλιας, που φημίζεται για τα μεζεδάκια και τα μαγειρευτά του, έχει όμως και κοντοσούβλια και κοκορέτσια και λοιπά μερακλήδικα ρουμελιώτικα Παρασκευές και Σάββατα. Αν πετύχεις σουτζουκάκια μην τα χάσεις, θα σου φέρουν εγγυημένα αναμνήσεις από τα παιδικά σου χρόνια.

Πηγή: in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου