Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται – εκτός απροόπτου – να δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση για τις standalone μπαταρίες ισχύος 2 GW.
Όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, από τα 2 GW το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να τα επιμερίσει ως εξής: τα 1,5 GW επιμερίζονται στις μπαταρίες που θα συνδεθούν με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, ενώ τα υπόλοιπα θα πάνε στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Παράλληλα, τα 1,5 GW θα κατανεμηθούν με πλαφόν ανά γεωγραφική περιφέρεια, το οποίο θα συνυπολογίζει την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών σε κάθε περιοχή, προκειμένου να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αποθήκευση κατά τα μεσημέρια. Στα υπόλοιπα 500 MW που θα συνδεθούν στο δίκτυο διανομής, αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στα έργα που βρίσκονται στη πιο κοντινή απόσταση από τα σημεία σύνδεσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα προβλέπεται η υποχρέωση να ηλεκτριστούν τα έργα σε 18 μήνες, δεδομένου ότι το ΥΠΕΝ έχει σκοπό να θέσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ηλέκτριση των έργων.
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο τρίτος διαγωνισμός για standalone μπαταρίες, που αφορά στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και του Δήμου Μεγαλόπολης, για τον οποίο μάλιστα υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο τρίτος διαγωνισμός αφορά μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW) και η δημοπρατούμενη ισχύς αφορά 200 MW. Τα έργα που θα περάσουν στην επόμενη φάση θα πρέπει να είναι έτοιμα προς λειτουργία έως τις 30 Απριλίου 2026.
Αναλυτικότερα, η δημοπρατούμενη ισχύς είναι 200 MW, ενώ ειδικά για τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, η συνολική κατακυρούμενη ισχύς δεν μπορεί να υπερβεί τα 50 MW, αθροιστικά για το σύνολό τους.
Η επιδότηση για το CAPEX έχει καθοριστεί στις 200.000 ευρώ/Μεγαβάτ. Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς είναι 145.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (€/MW/έτος).
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, αφού ολοκληρωθεί το σκέλος των προσφορών, οι επενδυτές που τελικά θα επιλεγούν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, θα λάβουν την ενίσχυση σωρευτικά υπό μορφή επενδυτικής επιχορήγησης, η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής των υποστηριζόμενων έργων και ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας των έργων, για περίοδο 10 ετών.
Το συνολικό ποσό της ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης ανά ενισχυόμενο σταθμό αποθήκευσης καθορίζεται ως η διαφορά μεταξύ των εσόδων αναφοράς, που προσδιορίζονται μέσω της σχετικής ανταγωνιστικής διαδικασίας και των καθαρών εσόδων από τη συμμετοχή του έργου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και προσαρμόζεται μέσω μηχανισμού κινητροδότησης της αποδοτικής συμμετοχής των ενισχυόμενων έργων στις αγορές κατά τη φάση λειτουργίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέχρι τις 27 Ιανουαρίου να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής, ενώ στις 13 Μαρτίου θα βγουν τα οριστικά αποτελέσματα αξιολόγησης, δηλαδή ο τελικός κατάλογος επιλεγέντων, αποκλεισθέντων και επιλαχόντων συμμετεχόντων.
Πηγή: ypodomes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου