Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ενεργειακή γέφυρα Ευρώπης-Ασίας η Κύπρος


Ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ περιλαμβάνει το πιο φιλόδοξο ενεργειακό έργο του 21ου αιώνα «EuroAsia Interconnector», όπως το χαρακτήρισε...
ο πρόεδρος της ΔΕΗ - Quantum Energy, Νάσος Κτωρίδης, στη Λευκωσία.

Στόχος της εταιρείας είναι να συνδέσει με υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, στο πρώτο εγχείρημα ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ο χρόνος υλοποίησής του υπολογίζεται σε 36 μήνες. Με έναρξη των εργασιών το 2013, το έργο θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το 2016. Η απόσβεση του κόστους υπολογίζεται μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Το έργο έχει δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας συνολικής ισχύος 2.000 MW, ενώ τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η ΔΕΗ-Quantum Energy από την Κύπρο, η ΔΕΗ από την Ελλάδα και θεσμικοί φορείς από το Ισραήλ.

Το μήκος του καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ θα είναι 155 ναυτικά μίλια, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης 320 ναυτικά μίλια και μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου 65 ναυτικά μίλια.

Το μέγιστο βάθος πόντισης του καλωδίου είναι τα 2.000 μέτρα, ενώ το καλώδιο, βάρους 60 κιλών ανά μέτρο, θα θαφτεί σε βάθος ενός μέτρου κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου