Ο μύθος θέλει την ερειπωμένη έπαυλη της οδού Σμολένσκι στην Αθήνα να είναι στοιχειωμένη από το φάντασμα του προηγούμενου ιδιοκτήτη της, που τρομοκρατεί κάθε υποψήφιο αγοραστή με το απόκοσμο ψιθύρισμα του, που λέει: «Το σπίτι αυτό είναι δικό μου».
H ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν τρόμαξε. Στις 17 Σεπτεμβρίου πούλησε το διώροφο σπίτι και τον πύργο με τον κατάμεστο από φοίνικες κήπο έναντι 434.000 ευρώ, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, ανάλογης αυτών που γίνονται στο Ebay. Ενώ αμφισβητεί τον αστικό μύθο πως το σπίτι είναι στοιχειωμένο, ο κ. Ανδρέας Ταπραντζής, εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ, λέει με βεβαιότητα πως το κτίριο «στοίχειωνε τον ελληνικό Προϋπολογισμό», δημιουργώντας «μηδενικό εισόδημα, ούτε καν φόρους».
Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία που θα δημοπρατηθούν στο Διαδίκτυο έχουν περιέλθει στην κατοχή του ελληνικού κράτους μέσω κατασχέσεων, κληροδοτημάτων, δωρεών ή επειδή οι ιδιοκτήτες τους απεβίωσαν χωρίς να υπάρχει κληρονόμος. «Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν χωρίς κληρονόμους και, τελικά, το κράτος κληρονομεί την περιουσία τους», εξηγεί ο κ. Ταπραντζής. «Το κράτος είναι η οικογένεια όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν κληρονόμους, αλλά έχουν περιουσία».
Τα πάγια του real estate, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 70.000 ακινήτων που ποικίλλουν, από ένα πολυτελές θέρετρο στην παραλιακή έως ένα εγκαταλελειμμένο κατάστημα επισκευής αυτοκινήτων, αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των 50 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση είχε αρχικά δεσμευτεί να αντλήσει από την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε αντάλλαγμα για ένα συνολικό πακέτο 240 δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης από τους πιστωτές της. Χωλαίνοντας από τη γραφειοκρατία, την έλλειψη ζήτησης και την πολιτική αντίσταση, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν έχει αποφέρει τα έσοδα που έχει απαιτήσει η τρόικα. Αυτό που ο κ. Ταπραντζής αποκαλεί «EBay για τα ελληνικά ακίνητα» είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατεθούν περίπου 1.000 μικρά κτίρια, γραφεία και σπίτια που κατέχει το κράτος, όπως λέει. Η κυβέρνηση στοχεύει σε ετήσιες πωλήσεις 35 έως 50 εκατ. ευρώ από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Από την έναρξή τους τον Ιούλιο, το Ταμείο έχει αντλήσει 7,4 εκατ. ευρώ από την πώληση τριών ακινήτων - συμπεριλαμβανομένου ενός παραθαλάσσιου οικοπέδου. Τέσσερα ακίνητα είχαν προγραμματιστεί να διατεθούν αυτόν τον μήνα. Η ιστοσελίδα των δημοπρασιών του Ταμείου είναι ανοιχτή σε όποιον εγγράφεται. Ενώ οι ξένοι αγοραστές ακινήτων έχουν αντιμετωπίσει περιορισμούς, η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη διαδικασία για αγορές ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ.
Η αιχμή του δόρατος
Η άντληση κεφαλαίων από την ελληνική ακίνητη περιουσία αποτελεί προτεραιότητα για τους δανειστές της τρόικας, που ίσως σύντομα χρειαστεί να εξετάσουν τις επιλογές που υπάρχουν για ένα τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Για να συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη, η χώρα πρέπει να μειώσει το χρέος σε λιγότερο από το 124% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έως το 2020, από την κλιμάκωση στο 176% που αναμένεται φέτος. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως αναθεωρήσει τον στόχο για τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιεί για να πληρώσει το χρέος της. Ο αρχικός στόχος των 50 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2015 μειώθηκε στα 24 δισ. ευρώ έως το 2020. Η αδυναμία της χώρας τον Ιούνιο να πουλήσει την εθνική εταιρεία φυσικού αερίου, ΔΕΠΑ, ήταν το τελευταίο πλήγμα για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.
Η Ελλάδα διανύει το έκτο έτος της ύφεσης, με την ανεργία στο επίπεδο-ρεκόρ του 27,9%. Οι τιμές ακινήτων υποχώρησαν σχεδόν 12% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η διαδικασία της δημοπρασίας είναι «έξυπνη και αποτελεσματική», λέει ο Λευτέρης Φαρμάκης, αναλυτής της Nomura International στο Λονδίνο. «Αλλά δεν θα είναι εύκολο να αποφέρει σοβαρά έσοδα, δεδομένης της μη ρευστοποιήσιμης φύσης των επενδύσεων σε ακίνητα και των νομικών εμποδίων που ανακύπτουν στην Ελλάδα».
Πηγή:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου