Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Οι μαθητές είναι «μάγοι» στο Iντερνετ και στο σχολείο τους μαθαίνουν ακόμη τι είναι η δισκέτα

Οι μαθητές είναι «μάγοι» στο Iντερνετ και στο σχολείο τους μαθαίνουν ακόμη τι είναι η δισκέτα

Πόσο οπισθοσδομικό μπορεί να είναι το Υπουργείο Παιδείας; Την εποχή που οι 16χρονοι μαθητές επικοινωνούν μέσω skype, ενημερώνονται από το facebook και διαβάζουν από τα tablet τους, τα βιβλία της Β' Λυκείου τους διδάσκουν την ...προϊστορία των κομπιούτερ!



Το εγχειρίδιο «Τεχνολογία Επικοινωνιών», βιβλίο πολυτελούς έκδοσης 470 σελίδων –το οποίο δεν γράφει τίποτα για το ίντερνερ και τα social media!- είναι γεμάτο από άχρηστες θεωρητικές εξηγήσεις για το είναι π.χ. η δισκέτα:

«Ενας κοινός εύκαμπτος δίσκος είναι κατασκευασμένος από λεπτό πλαστικό ιντσών, που έχει επαλειφθεί με οξείδια. Ο δίσκος προστατεύεται από έναν εξωτερικό φάκελο. Επειδή ο δίσκος είναι πολύ λεπτός, είναι πολύ εύκαμπτος. Ετσι πήρε το όνομα εύκαμπτος δίσκος (floppy disk)».

Κι αυτά την εποχή που η δισκέτα έχει εγκαταληφθεί και η τεχνολογία στον συγκεκριμένο τομέα προχωράει με αστραπιαία ταχύτητα!

Όπως αναφέρει η Καθημερινή το βιβλίο του Μαρκ Σάντερς, που για κάποιο μυστήριο λόγο κρίθηκε κατάλληλο για το ελληνικό σχολείο του 2013, είναι γραμμένο το 1991 (η ελληνική απόδοση είναι του 1998), περισσότερα από 20 χρόνια πριν, πραγματικός «αιώνας» για τις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνολογίας.

Τα παραδείγματα που δίνει το εν λόγω βιβλίο δείχνουν σχεδόν ...προϊστορικά:

«Η μετάδοση δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις έχει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς. Οσον αφορά στις εφημερίδες, τα δίκτυα μεγάλης εμβέλειας παρέχουν περισσότερες ειδήσεις σε μικρότερο χρόνο. Οι εκδότες της εφημερίδας «USA TODAY για παράδειγμα, ασκούν μια νέα μορφή δημοσιογραφίας. Η ίδια εφημερίδα κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα. Οι άνθρωποι στο Los Angeles διαβάζουν τις ίδιες ειδήσεις με αυτούς που ζουν στην Washington. Ολες οι ειδήσεις τηλεμεταδίδονται στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας, στη βόρεια Virginia. Εκεί διαμορφώνεται η εφημερίδα ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι τα άρθρα, τα γραφήματα, οι επικεφαλίδες και οι διαφημίσεις, όλα διαμορφώνονται με τη χρήση υπολογιστών».

Αυτό θεωρείται σχόλιο για την ύπαρξη σάιτς στο διαδίκτυο! Το πιο απογοητευτικό για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Παιδεία στην Ελλάδα –όπου το κυρίαρχο θέμα παραμένει οι διορισμοί- είναι το εν λόγω βιβλίο διδάσκεται στη Β' Λυκείου και όχι σε κάποια από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.





Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου