Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Tα αεροδρόμια βλάπτουν σοβαρά την καρδιά


Αυτό αναφέρει έκθεση με τα συμπεράσματα δύο μελετών, που έγιναν ανεξάρτητα στην Αγγλία και τις ΗΠΑ και τα οποία αταδεικνύουν πως οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε αεροδρόμια είχαν αυξημένα επίπεδα καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.


Η βρετανική μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, επικεντρώθηκε σε ένα πληθυσμό 3,6 εκατομμυρίων κατοίκων γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο του Χίθροου, στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας και εντόπισε τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων που συνδέονται με καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι κάτοικοι, που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβου (πάνω από 63 dB) κατά τη διάρκεια της προσγείωσης και τις απογείωσης εμφάνισαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 14 έως 24 % υψηλότερες από εκείνους που ζουν σε περιοχές λιγότερο εκτεθειμένες με θόρυβο μικρότερο από τα 51 dB.

Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζονται και από τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε 89 αεροδρόμια των ΗΠΑ, σε ένα πληθυσμό έξι εκατομμυρίων ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών . Κατά μέσο όρο, ο αριθμός των νοσηλειών για καρδιαγγειακά προβλήματα αυξάνεται κατά 3,5% κάθε φορά που το επίπεδο θορύβου της περιοχής αυξάνεται κατά 10 dB .

Οι επιδράσεις του στρες
Και στις δύο μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση του καρδιαγγειακού δεν επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, όπως το ύψος του εισοδήματος, η εθνικότητα ή άλλα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση. «Υπάρχουν ακόμα μερικοί παράγοντες που αποκλείουν την παροχή μιας επίσημης απόδειξης της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της έκθεσης στο θόρυβο των αεροσκαφών και το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά αυτά έχουν να κάνουν με τον ατομικό παράγοντα, όπως το κάπνισμα ή η έλλειψη άσκησης, τον οποίο είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε κάθε περίπτωση», υποστηρίζει η Άννα Χάνσελ.



Πηγή: athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου