Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ο άνθρωπος που έφερε το ηλεκτρικό ρεύμα στην Κρήτη

Ο άνθρωπος που έφερε το ηλεκτρικό ρεύμα στην Κρήτη- Η πολυτάραχη ζωή του δαιμόνιου επιχειρηματία

Ο Αλέξανδρος Πουλακάκης, στις αρχές του 20ου αιώνα, έφερε το ρεύμα στο Ηράκλειο για τις ανάγκες του θεάτρου. Πριν ακόμα λειτουργήσει το εργοστάσιο της παλιάς Ηλεκτρικής που...


βρισκόταν εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, το ρεύμα στην πόλη είχε φτάσει με ιδιωτική πρωτοβουλία για χάρη ... του θεάματος.

Ο άνθρωπος που πρώτος έφερε, βάσει αποδεδειγμένων στοιχείων, γεννήτρια στο Ηράκλειο και μάλιστα από τη Γερμανία ήταν ο Αλέξανδρος Πουλακάκης: κινηματογραφικός επιχειρηματίας της πόλης, μέλος μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες του νομού Ηρακλείου με καταγωγή από τις Στάβιες Μεσαράς, που εκποίησε όλη την περιουσία του για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Γεννημένος το 1866, ο Πουλακάκης αρχικά δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο και το 1911 ξεκίνησε ν' ασχολείται με τις επιχειρήσεις θεαμάτων, κατασκευάζοντας ένα θερινό κινηματοθέατρο στην πλατεία Ελευθερίας, στο μέγαρο «Ηλέκτρα» το οποίο ονομάστηκε «Πολυθέαμα» .

Η χωρητικότητά του ξεπερνούσε τα χίλια άτομα και διέθετε δικό του σύστημα ηλεκτροφωτισμού. Σε εφημερίδα της εποχής μάλιστα, ένας δημοσιογράφος προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο να συνάψει συμφωνία με τον Πουλακάκη, ώστε η γεννήτριά του να παράσχει φως για ολόκληρη την πλατεία Τριών Καμαρών.

«Τη γεννήτρια την είχε φέρει ο παππούς μου από τη Γερμανία», είπε στο MadeinCreta o εγγονός του Αλέξανδρου Πουλακάκη, Αλέκος Πουλακάκης.

Το 1921 λειτούργησε για τελευταία χρονιά το «Πολυθέαμα», τη θέση του οποίου πήρε δύο χρόνια αργότερα η κλειστή αίθουσα «Πουλακάκη», ένα πολυτελές κινηματοθέατρο που φιλοξένησε πολλούς και διάσημους θιάσους της εποχής, όπως αυτόν της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το 1931 έγινε η πρώτη τοπική αίθουσα που πρόβαλλε ηχητικές ταινίες.

«Το θέατρο κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια της Όπερας του Παρισιού. Είχε ταξιδέψει τρεις φορές εκείνη την εποχή στη Γαλλία για αυτό το λόγο» λέει ο εγγονός του επιχειρηματία.

Ο Πουλακάκης πέθανε το 1941 κατά τη διάρκεια του πολέμου.



Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου