Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ο Δημόκριτος απαντάει σε ερωτήσεις σαν άνθρωπος, αλλά είναι ... ρομπότ!



Έχει μάτια, μύτη, στόμα ... ακόμη και μούσι. Έχει μια ωραία μπάσα φωνή που με ηρεμία απαντά σε κάθε ερώτηση. Όσο κι αν μοιάζει με έναν καθημερινό άνδρα, δεν είναι, γιατί...


 μέσα στο κεφάλι του δεν υπάρχει εγκέφαλος που επεξεργάζεται δεδομένα, αλλά καλώδια και τσιπάκια!


Ο Δημόκριτος είναι ένα κοινωνικό διαλογικό ρομπότ, και μάλιστα, το πρώτο ελληνόφωνο ρομπότ! Είναι δημιούργημα του Έλληνα επιστήμονα, Δρ. Νικολάου Μαυρίδη, ο οποίος κατασκευάζει τους συνοµιλητές του µέλλοντός µας! Πρωτοπόρος στη µελέτη ευφυών συστηµάτων, έχει ήδη µια λαµπρή καριέρα στις ΗΠΑ αρχικά και τώρα πια στα Εµιράτα. Το αντικείμενό του; Η Τεχνητή Νοημοσύνη, που παρεμπιπτόντως καμία σχέση δεν έχει με τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που μάλιστα θέτουν και θέματα βιοηθικής. Με άλλα λόγια, δε χρειάζεται να κατασκευάσουμε κλώνους ανθρώπων, μισούς βιολογικούς, μισούς μηχανικούς. Σύμφωνα με τον κ.Μαυρίδη, αρκούν πολλές ταυτόχρονες, στιγµιαίες συνδέσεις από όπου θα προκύπτει κάθε φορά µια ευρύτερη –και ευφυέστερη– οντότητα, ικανή να λύσει δύσκολα επιστηµονικά προβλήµατα, αλλά και να πυροδοτήσει γεγονότα σαν την Αραβική Άνοιξη!

Ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνησε τη δεκαετία του '50 και οι εφαρµογές σήµερα είναι τέτοιες ώστε απορροφά επενδύσεις 3 δισ. δολαρίων και µάλιστα σε πολύ πρακτικά ζητήµατα. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι η συνδυαστική λειτουργία της τεχνητής και της ανθρώπινης νοημοσύνης, προκειμένου η ανθρωπότητα να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Ο Δρ.Μαυρίδης, που ζει και εργάζεται, σήμερα, στα Εμιράτα έχει ήδη κατασκευάσει ένα ανθρωποειδές ροµπότ, τον Αβικέννα ή Ιµπν Σίνα, ένα πρότζεκτ στο Εργαστήριο Ροµποτικής που διευθύνει, που έγινε για λόγους κυρίως εκπαιδευτικούς.

Ο Δρ. Νικόλαος Μαυρίδης έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) το 2007, μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), και από το πτυχίο Hλεκτρολόγου Mηχανικού και Mηχανικού Η/Υ απο το ΑΠΘ. Αυτή τη στιγμή, είναι επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Πολυμέσων (IRML) του πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAEU). To εργαστήριο αυτό αποτελεί την βάση του βραβευμένου από την Microsoft έργου “FaceBots”, όπως επίσης και του ομιλούντος στα αραβικά ανθρωποειδούς ρομπότ “Αβικέννας”. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Μαυρίδη επικεντρώνονται στα Κοινωνικά Διαλογικά Ρομπότ, αλλά εμπεριέχουν και γενικότερα την Αλληλεπίδραση Ανθρώπου – Ρομπότ (HRI), την εδραίωση της γλώσσας σε αισθητηριοκινητικούς και άλλους χώρους (Language Grounding), και τις γνωστικές επιστήμες.

Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του στο ΜΙΤ, ο Δρ. Μαυρίδης έδωσε στο διαλογικό ρομπότ Ρίπλευ ικανότητες συγκρίσιμες με αυτές που απαιτούνται για την επιτυχή εξέταση του μέσω του “Token Test”, ενός ψυχολογικού τέστ που παρέχεται σε νεαρά παιδιά για την διάγνωση των αισθητηριοκινητικόγλωσσικών ικανοτήτων τους.

Ο Δρ. Μαυρίδης έχει λάβει υποτροφίες από τι ΙΚΥ, το Ωνάσειο Ίδρυμα, και έχει υπάρξει ενεργό μέλος σε διάφορες θέσεις της εκτελεστική επιτροπής του Ελληνικού Συλλόγου του MIT, του συλλόγου για την εδραίωση των γνωστικών επιστημών στα ΗΑΕ, και του ευρωπαϊκού δικτύου εμπειρογνωμόνων EU Cog II.






Πηγή:cretalive.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου