Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Τι θα γίνει σε γάλα και ψωμί


Ανατροπές έρχονται σε 13 κλάδους τροφίμων και αγορών με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.




Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μέσα στο επόμενο δεκαήμερο δίνει σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο με αλλαγές στις διατάξεις που διέπουν τον τρόπο παραγωγής, παρασκευής και διάθεσης βασικών προϊόντων και κλάδων της αγοράς, με στόχο να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Ο κ. Χατζηδάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές, επισημαίνοντας πως με τον τρόπο αυτό θα πέσουν και οι τιμές, ανακουφίζοντας έτσι οικονομικά τα νοικοκυριά.

Οι κυριότερες ανατροπές έρχονται στο φρέσκο γάλα με την κατάργηση της υποχρεωτικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, στην πώληση του ψωμιού όπου δίνεται η δυνατότητα πώλησής του και από άλλα καταστήματα τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα παύει και η διάθεσή του με προκαθορισμένο βάρος. Από τα σούπερ μάρκετ επίσης θα πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Βέβαια τις λεπτομέρειες θα καθορίσει το υπ. Υγείας.

Η ηγεσία του υ­πουργείου προχωρά με βάση τις εντολές που έχουν δώσει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος όπου αυτές είναι η προάσπιση των συμφερόντων του καταναλωτή.

Εντονες αντιδράσεις
Οι προτεινόμενες αλλαγές προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμη και από τις επιχειρήσεις, και για τον σκοπό αυτόν η ηγεσία του υπουργείου θα εμφανιστεί στη διαβούλευση πιο διαλλακτική.

Ολες οι προτάσεις το υπουργείου Ανάπτυξης για τις αλλαγές σε 13 κλάδους
Ολες οι αλλαγές που σχεδιάζονται σε τρόφιμα και αγορές
Φρέσκο γάλα και ψωμί στο κάδρο

Σαρωτικές αλλαγές σε 13 κλάδους τροφίμων και αγορές προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης με νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ετοιμάσει και να θέσει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να υιοθετηθούν σε μεγάλο μέρος οι προτάσεις του ΟΟΣΑ που έγιναν πριν από μήνες και έτσι να ανοίξει ο ανταγωνισμός, να αρθούν τα εμπόδια και να αποκλιμακωθούν οι τιμές. Ωστόσο, οι προτεινόμενες αλλαγές προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων και για τον σκοπό αυτόν η ηγεσία του υπουργείου θα εμφανιστεί στη διάρκεια της διαβούλευσης πιο διαλλακτική. Πιο συγκεκριμένα, ανά κλάδο οι αλλαγές που σχεδιάζονται έχουν ως εξής:

Από το χωράφι στο καλάθι χωρίς μεσάζοντες

1 ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ

Καταργείται ο καθορισμένος μέγιστος χρόνος ζωής

Το σημερινό καθεστώς περιορίζει τη μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες. Ο περιορισμός αυτός εμποδίζει τις εισαγωγές, περιορίζει τον ανταγωνισμό και αυξάνει τα κόστη λόγω επιστροφών. Ετσι, οι τιμές του γάλακτος για τον καταναλωτή εν μέσω κρίσης αυξάνονται αντί να μειώνονται. Επιπλέον: -Ο περιορισμός των 5 ημερών δεν επιτρέπει στους καταναλωτές που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο γάλα. -Οι μικροί παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις μεγάλες αστικές αγορές γιατί δεν επαρκεί ο χρόνος μεταφοράς. Η μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος θα πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει ο κάθε παραγωγός, εφόσον αυτή τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την ΕΕ.

2 ΨΩΜΙ

Αλλαγές στο καθεστώς πώλησης, παραγωγής και διακίνησης

Αίρονται περιορισμοί για την πώληση ψωμιού και από άλλα σημεία πώλησης. Δεν αποκλείεται να επιτραπεί η διάθεσή του από κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία. Επίσης αναθεωρούνται οι ορισμοί για το τι είναι αρτοποιός ή αρτοποιείο. Ορίζεται ότι αρτοποιός είναι μόνο αυτός που επιμελείται άμεσα το σύνολο της διαδικασίας παραγωγής, από την επιλογή πρώτων υλών, το ζύμωμα και τη μορφοποίηση της ζύμης μέχρι το ψήσιμο στο σημείο πώλησης. Για τα εργαστήρια άρτου μπορεί να υπάρξει ειδικό σήμα, που να ενημερώνει τον καταναλωτή ότι τόσο το ζύμωμα όσο και το ψήσιμο γίνονται επιτόπου. Θα διατηρηθεί, ωστόσο, ο περιορισμός να μη χρησιμοποιείται ο όρος «αρτοποιείο» από πρατήρια τα οποία λειτουργούν μόνο ως σημεία πώλησης. Καταργείται, εξάλλου, ο περιορισμός για την πώληση ψωμιού με προκαθορισμένο βάρος.

3 ΦΑΡΜΑΚΑ
Σε σούπερ μάρκετ και ψιλικατζίδικα τα μη συνταγογραφούμενα

Σαρωτικές είναι και οι αλλαγές που δρομολογούνται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιτραπεί η πώλησή τους και από άλλα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ, ακόμη και από ψιλικατζίδικα. Για την ακρίβεια, θα αρθεί κατά πάσα πιθανότητα η επιβολή ποσοστού μείωσης των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα οποία η πατέντα έχει λήξει, καταργείται η επιβολή μέγιστων τιμών χονδρικής και λιανικής, τα ανώτατα περιθώρια κέρδους κ.λπ. Πάντως, δεν αποκλείεται οι λεπτομέρειες να καθορίζονται με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας.

4 ΚΡΕΑΣ
Στη χονδρική τα προϊόντα που θα παρασκευάζουν οι ίδιοι οι κρεοπώλεις

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα εδώδιμα λίπη (μαργαρίνες, μαγειρικά λίπη) μπορούν να πωλούνται μόνο από καταστήματα λιανεμπορίου και όχι από πωλητές σε λαϊκές αγορές. Η άρση αυτού του περιορισμού ενισχύει τον ανταγωνισμό και αυξάνει τις διαθέσιμες επιλογές για τον καταναλωτή. Η ασφάλεια και η υγιεινή των προϊόντων μπορεί να διασφαλιστεί με την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και των υγειονομικών διατάξεων.

5 ΤΥΡΙ
Καταργείται η σήμανση και αποκλιμακώνονται οι τιμές

Το ισχύον καθεστώς θέτει περιορισμούς στη σήμανση παραδοσιακών και μη τυριών. Περιορισμοί υπάρχουν επίσης και στις χώρες προέλευσης μιας ποικιλίας των τυριών στο λιανικό εμπόριο. Πρόκειται για απαρχαιωμένες διατάξεις οι οποίες είναι περιττές εφόσον ισχύουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη σήμανση τροφίμων. Με διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης καταργούνται περιορισμοί ως προς τη σήμανση. Το αποτέλεσμα θα είναι η ελεύθερη διακίνηση και άλλων τυροκομικών προϊόντων, καθώς και η αποκλιμάκωση των τιμών.

6 ΓΙΑΟΥΡΤΙ
«Πράσινο» για παραγωγή από σκόνη γάλακτος

Με στόχο την πτώση των τιμών, το υπουργείο σκοπεύει να επιτρέψει την παραγωγή γιαουρτιού και από σκόνη γάλακτος, καθώς και από άλλα είδη. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ορίζεται ελάχιστη ποσότητα λίπους αλλά όχι ελάχιστα επίπεδα πρωτεϊνών. Το μόνο δυνατό μείγμα περιλαμβάνει ίσα μέρη αγελαδινού γάλακτος και γάλακτος προβάτου ή βούβαλου. Ο ορισμός αυτός είναι απαραίτητο να διευρυνθεί, ώστε να περιλαμβάνει γάλα κάθε τύπου στην παραγωγή γιαουρτιού.

7 ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Πλήρης απελευθέρωση των εισαγωγών

Απελευθερώνονται οι εισαγωγές πιπεριού και μπαχαρικών, οι οποίες απαγορεύονταν από ρυθμίσεις που περιορίζουν τις επιλογές του καταναλωτή, χωρίς να σχετίζονται με θέματα υγείας και ασφάλειας.Επίσης καταργείται διάταξη με την οποία δεν επιτρέπεται η αποθήκευση αλατιού με άλλα τρόφιμα.

8 ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
Αρση της απαγόρευσης για το χύμα προϊόν

Σύμφωνα με ισχύουσες διατάξεις, απαγορεύεται η πώληση μαγιονέζας χύμα. Ο περιορισμός αυτός δεν σχετίζεται με λόγους ασφάλειας και υγείας, αλλά ούτε και πηγάζει από κάποιο πρότυπο της ΕΕ. Με την κατάργησή του απλοποείται και εκσυγχρονίζεται η αγορά, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται οι επιλογές για τον καταναλωτή. Ετσι, λοιπόν, θα επιτρέπεται η πώληση και χύμα μαγιονέζας.

9 ΚΑΦΕΣ
Προς κατάργηση το πλαφόν των 50 γρ. στα υποκατάστατα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μέγιστη επιτρεπόμενη συσκευασία υποκατάστατων καφέ είναι τα 50 γρ, ενώ δεν επιτρέπεται η πώλησή τους χύμα. Η διάταξη είναι παρωχημένη και δεν σχετίζεται με θέματα υγείας και ασφάλειας. Συνεπώς η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσει στην κατάργησή της.

10 ΡΥΖΟΓΑΛΟ

Αρση των περιορισμών στην παρασκευή

Με βάση το ισχύον καθεστώς, το ρυζόγαλο πρέπει να παρασκευάζεται μόνο από φρέσκο, παστεριωμένο ή μη παστεριωμένο γάλα -με τουλάχιστον 3% περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος- και κανέναν άλλο τύπο γάλακτος. Ο ορισμός αυτός είναι παρωχημένος, αφού έχουν αλλάξει τόσο οι θρεπτικές συνήθειες όσο και οι τεχνολογίες παραγωγής. Παράλληλα επηρεάζει πλήθος προϊόντων, μειώνοντας έτσι την καταναλωτική επιλογή και δημιουργώντας αβεβαιότητα στους προμηθευτές.

11 ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων στους πάγκους

Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι παραγωγοί μπορούν να εκδίδουν άδεια για να πωλούν σε λαϊκές αγορές μόνο γεωργικά προϊόντα και ψάρια. Δεν μπορούν να πωλούν προϊόντα που δεν παράγουν οι ίδιοι ή προϊόντα που βρίσκονται σε ψυγεία ή αποθήκες. Με τη νέα ρύθμιση ένας παραγωγός θα μπορεί να πωλεί περισσότερα προϊόντα που προέρχονται μεν από αυτόν αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν μια πρώτη διαδικασία επεξεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου