Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ένας νεκρός στο φλεγόμενο "Norman Atlantic" - Διασώθηκαν οι πρώτοι 156 επιβάτες!



Δραματικές ώρες εξακολουθούν να ζουν οι εκατοντάδες επιβαίνοντες στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic, όπου στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών.

Την είδηση για έναν νεκρό επιβεβαίωσε το Λιμενικό Σώμα. Τη δυσάρεστη είδηση μετέφερε πρώτα η ιταλική ιστοσελίδα «Corriere de la serra». Αναλυτικά το λιμενικό σώμα αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Επιβεβαιώθηκε από το RCC της Ρώμης ότι ανασύρθηκε ένα άτομο νεκρό (άνδρας), που είχε εγκλωβιστεί στη γλίστρα διάσωσης επιβατών του πλοίου». Πληροφορίες για την εθνικότητα του άνδρα δεν υπάρχουν.
Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο νεκρός είναι άνδρας, ενώ υπάρχουν ακόμη δύο σοβαρά τραυματίες. Οπως μεταδίδει η Corriera de la Serra, το τραγικό δυστύχημα συνέβη όταν το ζευγάρι στην προσπάθεια επιβίβασης σε λέμβο, έπεσε στη γλίστρα με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο άνδρας. Η σύζυγός του κατάφερε να σωθεί.

Το Norman Atlantic ανήκει στην εταιρεία «Visear di Navigazione SRl» και ήταν  ναυλωμένο από την «ΑΝΕΚ». Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο τμήμα του πλοίου.

Στην περιοχή έσπευσαν πλοία, ρυμουλκά και ελικόπτερα Super Puma και στήθηκε μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Mέχρι  τις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής, είχαν διασώσει από το φλεγόμενο πλοίο 156 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και αρκετοί Έλληνες. 

Σαράντα εξ αυτών επιβιβάστηκαν στο πλοίο Aby Jeannete, 14 στο Cruise Europa και 49 στο Spirit of Piraeus. Από αυτούς τους τελευταίους οι 25 είναι Έλληνες.

Άλλοι οκτώ επιβάτες, ανάμεσά τους και τρεις Έλληνες μεταφέρθηκαν στο Λέτσε της Ιταλίας. Μεταξύ των οκτώ διασωθέντων είναι τρία μικρά παιδιά που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic και μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παρουσίασαν συμπτώματα υποθερμίας και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.

Εντολή να συμμετάσχει στον απεγκλωβισμό επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο έλαβε λίγο πριν τις 15.30 και ένα ελληνικό Super Puma.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο καπετάνιος έδωσε αρχικά εντολή εκκένωσης του πλοίου. Στη θάλασσα ρίχτηκαν σωσίβιες λέμβοι και σχεδίες στις οποίες επιβιβάστηκε άγνωστος - επί του παρόντος - αριθμός ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί διασώθηκαν στη συνέχεια από ελικόπτερα Super Puma. 

Την πρώτη λίστα με 28 ονόματα επιβατών που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το Norman Atlantic έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας. 

Οι Ελληνες που έχουν μεταφερθεί μέχρι τώρα στο πλοίο Spirit of Piraeus είναι 

1. Πατούνας Νίκος 
2. Πατούνα Αλεξάνδρα
3. Πατούνας Γιάννης
4. Βραβορίτη Ματίνα 
5. Τουζλούδης Γεώργιος 
6. Νάνος Βασίλης
7. Τσαντακίδης Φώτιος 
8. Θεοδωρίδης Αντώνιος
9. Κενανίδης Μάκης
10. Τσούκις Ευάγγελος 
11. Νατσιοπούλου Ευαγγελία 
12. Τσιλιόπουλος Κωνσταντίνος
13. Καλογεράκης Ιωάννης 
14. Μαυραγάνης Βασίλειος 
15. Σταμπολίτης Σωτήριος
16. Κωνσταντινίδης Ιωάννης
17. Ευτηριάδης Νικόλαος 
18. Μέσκας Μιχαήλ 
19. Κωνσταντινίδης Λεωνίδας 
20. Σούφης Παναγιώτης
21. Τσόνας Αθανάσιος 
22. Τσόνας Δημήτριος 
23. Τσόνας Σεβαστιανός
24. Μάμιλλος Πετράκης 
25. Φερμαντζής Αθανάσιος 

Στο Λέτσε της Ιταλίας, μεταφέρθηκαν οι:

26. Μπονάρου Μαρία
27. Ταβριζέλου Βασιλική
28. Κεραμά Νεφέλη
Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Έλληνες.

Από το πλήρωμα: 22 Ιταλοί και 34 Έλληνες.
 
Στο κατάστρωμα για να γλιτώσουν από τη φωτιά

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκτυλίχθηκαν σκηνές τρόμου πάνω στο πλοίο που έμεινε ακυβέρνητο. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι κοντά στα 10 μποφόρ και έβρεχε καταρρακτωδώς. Οι επιβάτες έντρομοι μέσα στο σκοτάδι, φόρεσαν σωσίβια, και άρχισαν να συγκεντρώνονται στο τελευταίο κατάστρωμα του πλοίου. 

Οι αναθυμιάσεις από την πυρκαγιά που άρχισε να εξαπλώνεται ανάγκασαν πολλούς επιβάτες να σπάσουν τα φινιστρίνια για να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Πάνω στο κατάστρωμα, επικρατούσε πανικός, ο κόσμος προσπαθούσε να προφυλαχτεί από τη βροχή και το κρύο περιμένοντας να έρθει βοήθεια. 

Με τα κινητά τους τηλέφωνα έπαιρναν τους συγγενείς τους τηλέφωνο στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Είχε αναχωρήσει από Πάτρα

Το υπό ιταλική σημαία πλοίο είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου από την Πάτρα με προορισμό την Ανκόνα της Ιταλίας μέσω Ηγουμενίτσας. Ήταν ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ και μετέφερε συνολικά 478 επιβαίνοντες (οι 56 πλήρωμα), εκ των οποίων οι 268  Ελληνες. Το πλοίο μετέφερε και 222 οχήματα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ.

Το εγχείρημα της διάσωσης των επιβατών, στη θαλάσσια περιοχή 42 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα στο όριο με την Ιταλία, δυσχέραναν στη διάρκεια της μέρας  οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με τους νότιους ανέμους που πνέουν στην περιοχή να φτάνουν στα οκτώ μποφόρ.

Σούπερ Πούμα και C-130

Στην περιοχή βρίσκονται επτά εμπορικά πλοία για την προσωρινή φιλοξενία των επιβατών.

Επιπλέον δόθηκε εντολή να είναι σε ετοιμότητα να απογειωθούν ένα αεροσκάφος C 130 και τρία ελικόπτερα Αγκούστα Μπελ της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και δύο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού. 

Επιπλέον η Ιταλία έστειλε  δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα πλωτό σκάφος ενώ πρόθεση να στείλει ναυαγοσωστικά σκάφη έχει εκδηλώσει και η Αλβανία. Στην περιοχή, επίσης πλέει και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυαρίνο». Επίσης πυροσβεστικό πλοιάριο αναχώρησε από Ηγουμενίτσα.

Επιπροσθέτως σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε Κέρκυρα αλλά και Πάτρα να βρεθούν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες.
Συνολικά έχουν διασωθεί 158 άτομα: 40 έχουν παραληφθεί από το Aby Jeanette, 14 από το Cruise Europa, 49 άτομα (εκ των οποίων 25 Έλληνες) από το Spirit of Piraeus, 8 (εκ των οποίων 3 Έλληνες) μεταφέρθηκαν με ιταλικά Super Puma στο Λέτσε της Ιταλίας και οι υπόλοιποι από το ελληνικό ελικόπτερο.

Σύμφωνα με όσα είπε εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά διατηρείται στο πλοίο σε μειωμένα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιος ιδιαίτερο κίνδυνος ενω τόνισε ότι η μετεπιβίβαση των επιβατών του πλοίου συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς, λόγω συμμετοχής των ελληνικών ελικοπτέρων «super puma» που έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν τέσσερα άτομα το καθένα. Στην περιοχή εκτός από τα ιταλικά ελικόπτερα επιχειρούν από ελληνικής πλετράς ένα Super Puma και δύο Sikorsky. 










Πηγή: AΠΕ- ΜΠΕ, in.gr, iefimerida.gr, protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου