Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Παράθυρο για μειώσεις τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα



Το ενδεχόμενο μειώσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό.


«Με τον Αρθούρο Ζερβό συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ, τα άμεσα θέματα που πρέπει να λυθούν, η πορεία και οι προοπτικές της επιχείρησης αλλά και της ηλεκτρικής αγοράς» έλεγαν μετά τη συνάντηση, κύκλοι του υπουργείου.

Επεσήμαιναν, δε, ότι «δεν εξετάζεται ζήτημα τοποθέτησης νέας διοίκησης της ΔΕΗ, τουλάχιστον επί του παρόντος».Ωστόσο, εξετάζονται όλες οι επιχειρηματικές σχέσεις και διαφωνίες που έχουν δημιουργηθεί με συμφέροντα στον κλάδο της ενέργειας.

Αναφορικά με τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος -για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια- φαίνεται να παίρνει «σάρκα και οστά», καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, εξαιτίας της βουτιάς που σημειώνει η τιμή του πετρελαίου, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Ζερβό θα οδηγήσει και σε μείωση του ενεργειακού κόστους.

Τα μειωμένα τιμολόγια ρεύματος εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ανακουφίσουν όχι μόνο τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αλλά και την ίδια τη ΔΕΗ που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 2 δισ. ευρώ από ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Σε ότι αφορά την ακύρωση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αυτή θα γίνει με την κατάθεση νέου νόμου ο οποίος θα ακυρώνει τον ήδη ψηφισθέντα για τη δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» (4273/11.07.2014), ενώ για τον ΑΔΜΗΕ αποφασίστηκε το πάγωμα της διαδικασίας υποβολής προσφορών.

Για το θέμα των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) ο κ. Ζερβός ερωτώμενος από δημοσιογράφους απάντησε ότι «συζητήσαμε τα πάντα, του έθεσα τα θέματα που θέλουν άμεσο χειρισμό, όπως η υπόθεση των βιομηχανικών τιμολογίων και των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) όπου υπάρχει έτοιμο το σχέδιο της ΡΑΕ».

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τη συνάντηση υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η απόφαση για άρση της 8μηνης πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου