Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Φθινοπωρινός … «καύσωνας» και φθηνό καύσιμο κρατάνε ζωντανούς τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς



Μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο υδράργυρος τις τελευταίες ημέρες παραμένει «καρφωμένος» σε επίπεδα που θυμίζουν καλοκαίρι, με αποτέλεσμα...





 η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να διατηρείται σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα. Εάν συνυπολογιστεί μάλιστα η κρίση και το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις και βιομηχανίες συνεχίζουν να υπολειτουργούν, τότε η αιχμή των 6.700MW που αναμένεται για σήμερα «κρατά» σε καλά επίπεδα την παραγωγή των διαθέσιμων μονάδων του συστήματος.

Ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση, παίζει και το συνεχιζόμενο πάγωμα των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των γνωστών προβλημάτων που ξεκίνησαν μετά την επιβολή των capital controls.

Όπως δείχνουν λοιπόν τα στοιχεία της προημερήσιας αγοράς, η κατάσταση στην χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται ως εξής: η ζήτηση κυμαίνεται τα βράδια μεταξύ 4-5GW, ενώ τις υπόλοιπες ώρες βρίσκεται μεταξύ 6 -7 GW με την αιχμή να προβλέπεται για σήμερα στις 6.686 MW.

Ως προς το παραγωγικό δυναμικό στο σύστημα συνεισφέρουν οι λιγνιτικές της ΔΕΗ (εκτός συστήματος είναι ο Άγιος Δημήτριος 4, μία μονάδα του Αμύνταιου και η Μελίτη), ενώ από τις μονάδες του φυσικού αερίου στο σύστημα μπαίνει η νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, καθώς και η μονάδα της Elpedison στη Θίσβη, η μονάδα του Ήρωνα καθώς και η Protergia αλλά και η Korinthos Power για κάποιες ώρες αιχμής μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Όπως μάλιστα τονίζουν πηγές των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, αυτήν την περίοδο εκτός από το κομμάτι της ζήτησης, ευνοϊκή είναι η κατάσταση και στο κομμάτι του κόστους καυσίμου. Έτσι λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, έχει συνακόλουθα υποχωρήσει με τη γνωστή τρίμηνη καθυστέρηση και η τιμή του φυσικού αερίου το οποίο προμηθεύονται οι ηλεκτροπαραγωγοί. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτήν την χρονική συγκυρία λόγω του φθηνού καυσίμου οι μονάδες λειτουργούν με θετικό πρόσημο, δηλαδή δεν καταγράφουν ζημιές κάθε φορά που καλούνται από το διαχειριστή για να συνεισφέρουν στο σύστημα. Θυμίζουμε τέλος ότι στα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν από όλες τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, οι ισολογισμοί των θυγατρικών ηλεκτροπαραγωγής για πρώτη φορά βρέθηκαν στο «κόκκινο» καταγράφοντας λειτουργικές ζημιές, λόγω των στρεβλώσεων που επικρατούν στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου