Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ξεκινούν οι βυθομετρικές έρευνες για το μεγάλο καλώδιο!



Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει σήμερα ένα μεγάλο διακρατικό έργο το οποίο αναδεικνύει σε ενεργειακό κόμβο την Κρήτη αφού ξεκινούν οι πρώτες βυθομετρικές εργασίες ενόψει της κατασκευής του «EuroAsiaInterconnector”! 



Πρόκειται για το έργο ενεργειακής σύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω ενός ενιαίου καλωδίου που θα περνά από την Κρήτη!

Το συγκεκριμένο έργο απαντά 100% στις πολιτικές της Ε.Ε. για την ενέργεια, αφού πληροί τους Ευρωπαϊκούς στόχους των διασυνδέσεων, δημιουργεί ενεργειακά ασφάλεια, ενώ παράλληλα, αλλάζει και τα δεδομένα στις πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. (είναι γνωστό ότι σήμερα η Ε.Ε. εισάγει το 60-70% της απαιτούμενης ποσότητας φυσικού αερίου για αυτό τον σκοπό, από τη Ρωσία).
Το έργο αφορά υποθαλάσσιο 600 kV DC καλώδιο για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, το οποίο θα έχει μεταφορική ικανότητα 2000 MW και συνολικό μήκος περίπου 820 ναυτικών μιλίων, δηλαδή περίπου 1518 km.

Ειδικότερα θα περιλαμβάνει τρεις διασυνδέσεις ως εξής:

- 329 χλμ μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου
- 879 χλμ μεταξύ Κύπρου και Κρήτης
- 310 χλμ μεταξύ Κρήτης και Αττικής.

Θα επιτρέπει την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δυο κατευθύνσεις. Φορέας υλοποίησης για το τμήμα Κύπρος – Κρήτη είναι η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd και για το τμήμα Κρήτη – ηπειρωτική Ελλάδα η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ.

Το έργο τυγχάνει θετικής αξιολόγησης αφού εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. και συνεισφέρει στους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί.

Και η Κρήτη;

Στο μεταξύ, όμως η ελληνική πλευρά, όπως έχει γράψει το cretalive, δεν έχει αποφασίσει ποιο…καλώδιο θέλει από την πλευρά της Κρήτης!

Η πολιτική ηγεσία προκρίνει το…λεγόμενο “μικρό καλώδιο” , με εναλλασσόμενο ρεύμα, σε μια προσπάθεια να…εξοικονομήσει, όπως λέει, χρήματα που πληρώνουν κατά βάση οι καταναλωτές όλης της Ελλάδας μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που προστίθενται στους λογαριασμούς.

Πώς γίνεται όμως όταν η Ελλάδα έχει υπογράψει τη σύμβαση για την κατασκευή του «EuroAsiaInterconnector» με την Κύπρο και το Ισραήλ και στην ουσία το…μεγάλο καλώδιο θα ήταν η λύση; Μεγάλο καλώδιο σημαίνει…Κορακιά, μεταφορά Λινοπεραμάτων κλπ, ενώ το…μικρό είναι από Χανιά και με εναλλασσόμενο ρεύμα!

Στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον υπουργό κ.Σκουρλέτη λένε ότι πλέον εγκαταλειφθεί η «φιλόδοξη» πρόταση για πόντιση καλωδίου συνεχούς ρεύματος 1000 MW που θα συνδέει την Αττική με την Κρήτη και έχει αποφασιστεί σε πρώτη φάση ένα μικρότερο έργο 2 x 200 MW που θα συνδέει, όχι την Αττική, αλλά την Πελοπόννησο με την Κρήτη(Χανιά), θα μεταφέρει εναλλασσόμενο ρεύμα και θα καλύπτει άμεσα τις ηλεκτρικές ανάγκες της μεγαλονήσου.

Το αρχικό σχέδιο των 1000 MW θα κάλυπτε τόσο τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κρήτης με ρεύμα που θα μεταφερόταν από την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και τις ανάγκες μεταφοράς ρεύματος παραγόμενου στην Κρήτη από ΑΠΕ, που θα μεταφερόταν από την Κρήτη στην Αττική.

Με το τωρινό σχέδιο στην πραγματικότητα διαχωρίζονται οι δύο αυτές ανάγκες: Με την άμεση κατασκευή ενός μικρότερου καλωδίου εξασφαλίζεται η ηλεκτροδότηση του νησιού και, σε δεύτερη φάση, όταν θα υπάρχει η ανάγκη μεταφοράς πράσινου ρεύματος από την Κρήτη, θα πρέπει να γίνει ένα δεύτερο έργο! Αλλά με τέτοια κρίση, τόσα προβλήματα που έχει η χώρα πως θα γίνει το μεγάλο έργο;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου