Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Κινεζική συμμαχία της Δ.Ε.Η για τη νέα μονάδα στη Φλώρινα



Το πρώτο βήμα για συμπράξεις της ΔΕΗ με τρίτους στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα οδηγήσει στην υλοποίηση επένδυσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την κατασκευή...



 της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ρεύματος στη Φλώρινα θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής εταιρείας CMEC, που προβλέπει τη σύσταση ανεξάρτητης εταιρείας, στην οποία θα μετέχουν η ΔΕΗ, η εταιρεία CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων, από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός.

Το μνημόνιο θα υπογραφεί μεταξύ 12 και16 Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη και τον Fang Yanshui, Assistant President της CMEC. Η επένδυση για τη μονάδα είναι της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις σημαντικές επενδύσεις των ορυχείων θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, συμβάλλοντας, όπως σημειώνει η ΔΕΗ, τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας και στην αύξηση της απασχόλησης. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής με υπερσύγχρονη μονάδα βαθμού απόδοσης πάνω από 41,5% και ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη απόσυρση παλαιότερων μονάδων, θα βελτιωθεί τόσο η ανταγωνιστικότητα της λιγνιτικής παραγωγής της χώρας όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η υπογραφή του MοU, όπως τονίζεται από τη ΔΕΗ, γίνεται, μετά από πολύμηνη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών, η οποία κορυφώθηκε με την υπογραφή Non-Disclosure Agreement (NDA) με τον πρόεδρο της CMEC Zhang Chun, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Η CMEC είναι διεθνής Εργοληπτική Εταιρεία και Πάροχος Υπηρεσιών και ασχολείται, επίσης, σε διεθνές επίπεδο με το εμπόριο και τις επενδύσεις. Διαθέτει επιχειρηματικό δίκτυο σε περισσότερες από 150 χώρες στις πέντε ηπείρους ενώ είναι η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε κινεζικής κατασκευής ultra-super critical ανθρακικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας των 600 MW με άνθρακα στη διεθνή αγορά. Είναι η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία στον τομέα των διεθνών βιομηχανικών logistics και έχει κατασκευάσει πλήθος έργων, όπως Θερμικοί και Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί Παραγωγής και σταθμοί ΑΠΕ, Γραμμές Μεταφοράς, Εργοστάσια Τσιμέντων και Σιδηρουργίας, Πλοία, Στάδια, Κατοικίες, Σιδηροδρομικές γραμμές και Τραίνα, εγκαταστάσεις Ύδρευσης, Τηλεπικοινωνιών κ.λ.π. Από το 2012, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.




Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου