Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

«OK» από την Κομισιόν για δάνειο προς τη ΔΕΗ

«OK» από την Κομισιόν για δάνειο προς τη ΔΕΗ

Το τελικό «ΟΚ» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ελληνικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των σταθμών παραγωγής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, καθώς διαπίστωσε...



 ότι είναι σύμφωνο με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο της Κομισιόν, τον Δεκέμβριο του 2015 η Ελλάδα είχε κοινοποιήσει σχέδια για τη χορήγηση κρατικής εγγύησης στη ΔΕΗ, η οποία θα επέτρεπε στην ελληνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να εξασφαλίσει ένα δάνειο 190 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ).

Το δάνειο θα καλύψει το ήμισυ των δαπανών που απαιτούνται για την απαραίτητη αναβάθμιση, επέκταση και ανακαίνιση των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε 18 νησιά, τα οποία δεν συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής χώρας. Η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει το άλλο μισό των δαπανών από τον προϋπολογισμό της.

Το μέτρο αφορά κρατικές ενισχύσεις και η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ, με δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα έργα είναι αναγκαία προκειμένου η ΔΕΗ να συνεχίσει να εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα της απαιτούμενης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα εν λόγω νησιά

Γενικότερα, στις συγκεκριμένες επενδύσεις εντάσσονται η αναβάθμιση της ισχύος και των αντίστοιχων υποδομών στα μη - διασυνδεδεμένα νησιά, καθώς επίσης και η ανάπτυξη διασυνδέσεων συγκεκριμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, το διάστημα έως το 2019.

Το έργο θεωρείται πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ενέργειας στα ελληνικά νησιά, τόσο για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, όσο και για τη στήριξη του τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξή τους. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΔΕΗ για τα μη - Διασυνδεδεμένα νησιά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το νέο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Νότια Ρόδο, καθαρής ισχύος 115 MW.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου