Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Δυο νέους ενεργειακούς κόμβους περιλαμβάνει το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για την Κρήτη



Ενα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Κρήτη προτείνει το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για το νησί, που πρόκειται να εγκριθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.


Το πλαίσιο, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, προτείνει τη διάχυση των αναπτυξιακών δράσεων τα επόμενα χρόνια και στον ορεινό άξονα, ως «αντίβαρο» στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στη βόρεια ακτογραμμή του νησιού και την ενίσχυση των ήπιων μορφών τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής.

Μεταξύ άλλων, το πλαίσιο ορίζει τις γενικές στρατηγικές επιλογές που θα κατευθύνουν την ανάπτυξη του νησιού την επόμενη δεκαετία σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης της ενέργειας.

Στον τομέα της ενέργειας προβλέπεται η μετεγκατάσταση, έως το 2021, του σταθμού ΑΗΣ Λινοπεραμάτων στον νέο ενεργειακό κόμβο που θα ιδρυθεί στον Κορακιά Ηρακλείου.

Επίσης, σε βάθος δεκαπενταετίας, προβλέπεται η κατάργηση του σταθμού της Ξυλοκαμάρας και η δημιουργία εκεί του τρίτου ενεργειακού κόμβου που θα βασίζεται στις ΑΠΕ.

Οι νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ χωροθετούνται στις ευρύτερες ζώνες των προβλεπόμενων ενεργειακών κόμβων και στις κεφαλές των μεγάλων φραγμάτων, ενώ θα εξαιρούνται οι περιοχές Natura και οι υπόλοιπες προστατευόμενες περιοχές.

Η θέση του σταθμού Λινοπεραμάτων, μετά τη μεταφορά του σταθμού στον Κορακιά, αποτελεί μια περιοχή η οποία θα έχει τη δυνατότητα υποδοχής μεγάλων επενδύσεων, όπως και η περιοχή της Τοπλού, αλλά και ο χώρος του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης», μετά τη μεταφορά του στο Καστέλλι.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου