Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

«Κλειδώνει» η λίστα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ



Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του χαρτοφυλακίου των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ  που θα τεθούν προς πώληση, στο πλαίσιο...



 της αποεπένδυσης του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η DG Comp βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της σχετικής λίστας των μονάδων, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την πραγματοποίηση του market test. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, αντικείμενο των διαβουλεύσεων ήταν το αν θα εντάσσονταν στο «καλάθι» οι δύο μονάδες του Αμύνταιου, οι οποίες περιλαμβάνονταν στην εισήγηση της ελληνικής πλευράς.

Ωστόσο, η πλέον πιθανότερη εξέλιξη είναι να μη βρίσκονται στη λίστα, δίνοντας τη θέση τους στις μονάδες «Μεγαλόπολη 3» και «Μεγαλόπολη 4». Πάντως, πριν ακόμη από αυτόν τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να συμπεριληφθεί στο «καλάθι» η «Μελίτη 1» στη Φλώρινα, η οποία είναι η πιο πρόσφατα κατασκευασμένη μονάδα της ΔΕΗ και λειτουργεί μόλις από το 2003. Επίσης, στο «καλάθι» αναμένεται να βρίσκεται και η άδεια κατασκευής που έχει η ΔΕΗ για τη «Μελίτη 2», μία δεύτερη μονάδα στον ίδιο ατμοηλεκτρικό σταθμό.

Με βάση πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν αντίθετη στην ένταξη στο 40% των δύο μονάδων του Αμύνταιου, υποστηρίζοντας ότι έχουν εξαιρετικά μικρό χρόνο «ζωής», αν δεν αναβαθμισθούν περιβαλλοντικά. Στην περίπτωση που δεν γίνουν επενδύσεις για τη μείωση των ρύπων που εκπέμπουν, οι δύο μονάδες θα παραμείνουν σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας, στο πλαίσιο του οποίου μάλιστα έχουν υπαχθεί από την Ε.Ε. στα εργοστάσια που δικαιούνται 17.500 ώρες λειτουργίας, με συνέπεια να πρέπει να «βάλουν λουκέτο» από τα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η «Μεγαλόπολη 3» εκτιμάται ότι θα αποσυρθεί στο τέλος του 2025, οπότε λήγει και η άδεια παραγωγής της, έχοντας συμπληρώσει 50 χρόνια λειτουργίας. Όσον αφορά τη «Μεγαλόπολη 4», ο χρόνος λειτουργίας της φθάνει μέχρι το 2032. Πάντως, ανεξάρτητα από το αν θα επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο ή όχι, όλες οι μονάδες που θα επιλεγούν τελικά θα διατεθούν μαζί με τα παρακείμενα λιγνιτωρυχεία. Η οριστικοποίηση του χαρτοφυλακίου θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή του market test, με στόχο να φανεί κατά πόσο υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης έχει εκφράσει αρκετές φορές τη βεβαιότητά του για το ότι θα υπάρξει συμμετοχή από επιχειρηματικά σχήματα. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, έχει «φωτογραφίσει» την προέλευση των πιθανών διεκδικητών από το εξωτερικό, μιλώντας για ενδιαφέρον από την Κίνα την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου